Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Életfogytiglant kértek Nemeskérire

2002.12.08. 21:34
Ha mind a négy vádban szereplő gyilkosságban bűnösnek találja Nemeskéri Gusztávot a Fővárosi Bíróság (FB), akkor a vádbeszédben indítványozott tényleges életfogytiglan kiszabásáról is döntenie kell a keddre kitűzött ítélethirdetéskor. A vád szerint az állandó pénzzavarral küszködő férfi anyagi okokból 1996 és 1999 között pisztollyal lelőtte egy argentin ismerősét, az ELMŰ-díjbeszedőjét, egy postásnőt és saját féltestvérét.
Az ügyvéd korábbi védőbeszédében három emberölés kapcsán felmentést kért. A vádlott a nyomozás során még teljes beismerésben volt és a videofelvételek tanúsága szerint a helyszínen is megmutatta a rendőröknek, miként követte el a cselekményeket. A büntetőperben azonban már egyik rokonát, későbbi áldozatát nevezte meg három vádbeli gyilkosság elkövetőjeként.

Az ügyet első fokon, tekintettel annak súlyára és bonyolultságára, az FB öttagú tanácsa tárgyalja. Vádbeszédében az ügyész a magyar jogrendszerben jelenleg alkalmazható legsúlyosabb büntetés, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérte a több emberen nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolt férfi ügyében. Ez esetben soha még csak nem is vizsgálható a vádlott feltételes szabadságra bocsátásának lehetősége.

Ez a büntetés 1999 márciusa óta van hatályban a magyar büntető törvénykönyvben és eddig alig akadt példa arra, hogy a bíróságok alkalmazták volna.

A vád szerint az állandó pénzzavarral küszködő férfi anyagi okokból 1996 és 1999 között pisztollyal lelőtte egy argentin ismerősét, az ELMŰ-díjbeszedőjét, egy postásnőt és saját féltestvérét. A vád szerint Nemeskéri Gusztáv három alkalommal XVI. kerületi Katóka utcai lakásában, egyszer pedig annak környékén egy autóban lőtte le áldozatait. Két holttestet a Katóka utcai ingatlan udvarában, egyet a pincéjében, egyet pedig a csömöri horgásztónál rejtett el.

A Katóka utcai ingatlanon elrejtett három holttestet 1999-ben megtalálták a hatóságok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!