Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Sorsfordító németek

2003.05.03. 10:03
Ki volt minden idők legnagyobb németje? - teszi fel a ZDF televíziós csatorna a kérdést nézőinek. Az indulók listája nem volt magától értetődő. Adolf Hitlert például nemcsak osztrák származása, hanem nézetei miatt is törölték a versenyből, a Svájcban felnőtt, az Egyesült Államokban dolgozó Albert Einsteinre viszont lehet szavazni.
"Erős a mezőny: befutó lehet Goethe, Bach, Luther Márton, Marx, Daimler, esetleg Franz Beckenbauer" - nyilatkozta Mark Young, a BBC Világszolgálat munkatársa a BBC internetes honlapján. A tét nem kicsi: a német közszolgálati ZDF televíziós csatorna brit minta alapján elkészíti minden idők legnagyobb németjeiről szóló sorozatát, amelynek végén a nézők szavazatai alapján ranglistát állítanak fel.

Legnagyobb britek
A BBC 2002-es szavazásának eredménye:
1. Churchill 28,1 százalék
2. Brunel 24,6
3. Lady Diana 13,9
4. Darwin 6,9
5. Shakespeare 6,8
6. Newton 5,2
7. I. Erzsébet 4,4
8. John Lennon 4,2
9. Nelson 3
10. Cromwell 2,8

Francia származással a második helyen

Nagy-Britanniában 2002-ben készült hasonló műsor. Akkor Winston Churchill, London második világháborús miniszterelnöke, 1953 irodalmi Nobel-díjasa nyert. Népszerűségére jellemző, hogy 57 ezer voksot vert a második helyezett Isambard Kingdom Brunelre, aki a 19. században azzal írta be nevét a történelembe, hogy vasútvonalakat, alagutakat, hidakat, gőzhajókat épített.

Esetében kizáró okként nem merült fel, hogy édesapja még francia állampolgárként látta meg a napvilágot. A német sorozatban azonban Adolf Hitlert előbb azért zárták ki, mivel osztrák származású volt. Végül más ok miatt vonták meg Churchill legfőbb háborús ellenfelének indulási jogát. A játék szabályai kimondják, hogy a náci vezér és bármelyik követője nem szerepelhet a hamarosan kialakuló, 250 nevet tartalmazó listán.

Ki a német?

A származás megállapítása nem kis gondot okozott a játék szervezőinek. Ha Hitler osztrák volt, akkor a Salzburgban született, Bécsben elhunyt Mozart is. Végül abban maradtak: német az, aki életében németnek vallotta magát. Így voksolhatnak a tévénézők Albert Einsteinre, a relativitáselmélet megalkotójára, aki a németországi Ulmban született, ám Svájcban nőtt fel, és legjelentősebb kutatásait az Egyesült Államokban végezte; ott is halt meg 1955-ben.

Legnagyobb magyarok
1. I. (Szent) István
2. Széchenyi István
3. Kádár János
4. Árpád fejedelem
5. Mátyás király
6. Semmelweis Ignác
7. Szent-Györgyi Albert
8. Ady Endre
9. Arany János
10. Kossuth Lajos

Arról nem tudni, hogy Svájcban, illetve Ausztriában rendeztek-e hasonló játékot, és Einstein, illetve Hitler kaphatott-e szavazatot. Magyarországon az ezredfordulón meghirdetett versenyen az RTL Klubban ismertetett eredmény szerint Széchenyi István és Kádár János előtt I. (Szent) István király lett az évezred magyarja.