Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Dzsihád Nike-ban

2000.12.16. 23:01
Afganisztánban és Pakisztánban az iszlám szent háborút éltető Nike-pólók jelentek meg a piacon. Természetesen hamisítványokról van szó, de az eset elég kínos, mert a pólók Amerika elsőszámú közellenségét, Oszama bin Ladent éltetik.
Afganisztánban és Pakisztánban olyan Nike-pólók tűntek fel a piacokon, melyeken az amerikai cég logója alatt az iszlám szent háborút éltető arab és angol feliratok díszelegnek Kalasnyikovok társaságában - közölte a BBC. A pólókon ,,A dzsihád a küldetésünk" és az ,,Oszama bin Laden a legnagyobb mudzsaheddin harcos" jelszavak olvashatók.

A Nike természetesen rögtön közölte, hogy hamisítványokról van szó. Kirk Stewart szóvivő felháborítónak nevezte az esetet.

Az első számú közellenség reklámja

Oszama bin Laden - poszteren
Az ügy különösen kínos, mert nem ,,egyszerű", a világ bármely részén megtalálható hamisítványokról van szó: a pólók Amerika első számú közellenségét reklámozzák. Oszama bin Ladent, a hírhedt terroristát, az FBI Most Wanted listájának éllovasát az iszlám terrorizmus pénzelésével és többek között a Nairobi-i és Dar Es Salaam-i amerikai követségek felrobbantásának megszervezésével gyanúsítják.

A követségek 1998-as felrobbantása 224 ember letét (köztük 12 amerikaiét) követelte. Washington szerint bin Laden áll a USS Cole amerikai hadihajó ellen elkövetett jemeni merénylet mögött is.

A póló jól fogy

,,A dzsihád a küldetésünk"
Pakisztán észak-nyugati részén és Afganisztánban, ahol Laden jelenleg is bujkál, a terroristát hősnek tartják. A helyi törzsekben sok újszülöttet utána neveznek el, és a két dollárnak megfelelő összegbe kerülő pólókat is mindenhol árulják és veszik is. A pólók mellé bin Laden-poszter vásárolható, ,,Vigyázz, Amerika, jön Oszama!" felirattal.

A pólókat valószínűleg a pakisztáni Faiszalabadban gyártják, onnan exportálják Afganisztánba. Pakisztánban törvény tiltja a márkahamisítást, de a szabályok betartását ritkán kérik számon a gyártókon és kereskedőkön.

Kirk Stewart Nike-szóvivő bejelentette, a cég már felhívta a helyi hatóságok figyelmét a törvénysértésre.