Árpád
-2 °C
3 °C

Dzsihád Nike-ban

2000.12.16. 23:01
Afganisztánban és Pakisztánban az iszlám szent háborút éltető Nike-pólók jelentek meg a piacon. Természetesen hamisítványokról van szó, de az eset elég kínos, mert a pólók Amerika elsőszámú közellenségét, Oszama bin Ladent éltetik.
Afganisztánban és Pakisztánban olyan Nike-pólók tűntek fel a piacokon, melyeken az amerikai cég logója alatt az iszlám szent háborút éltető arab és angol feliratok díszelegnek Kalasnyikovok társaságában - közölte a BBC. A pólókon ,,A dzsihád a küldetésünk" és az ,,Oszama bin Laden a legnagyobb mudzsaheddin harcos" jelszavak olvashatók.

A Nike természetesen rögtön közölte, hogy hamisítványokról van szó. Kirk Stewart szóvivő felháborítónak nevezte az esetet.

Az első számú közellenség reklámja

Oszama bin Laden - poszteren
Az ügy különösen kínos, mert nem ,,egyszerű", a világ bármely részén megtalálható hamisítványokról van szó: a pólók Amerika első számú közellenségét reklámozzák. Oszama bin Ladent, a hírhedt terroristát, az FBI Most Wanted listájának éllovasát az iszlám terrorizmus pénzelésével és többek között a Nairobi-i és Dar Es Salaam-i amerikai követségek felrobbantásának megszervezésével gyanúsítják.

A követségek 1998-as felrobbantása 224 ember letét (köztük 12 amerikaiét) követelte. Washington szerint bin Laden áll a USS Cole amerikai hadihajó ellen elkövetett jemeni merénylet mögött is.

A póló jól fogy

,,A dzsihád a küldetésünk"
Pakisztán észak-nyugati részén és Afganisztánban, ahol Laden jelenleg is bujkál, a terroristát hősnek tartják. A helyi törzsekben sok újszülöttet utána neveznek el, és a két dollárnak megfelelő összegbe kerülő pólókat is mindenhol árulják és veszik is. A pólók mellé bin Laden-poszter vásárolható, ,,Vigyázz, Amerika, jön Oszama!" felirattal.

A pólókat valószínűleg a pakisztáni Faiszalabadban gyártják, onnan exportálják Afganisztánba. Pakisztánban törvény tiltja a márkahamisítást, de a szabályok betartását ritkán kérik számon a gyártókon és kereskedőkön.

Kirk Stewart Nike-szóvivő bejelentette, a cég már felhívta a helyi hatóságok figyelmét a törvénysértésre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?