Sportitalon az eltűnt gyulai kislány fényképe

2000.08.04. 14:54
Már kapható az élelmiszerboltokban az a sportital, amelyen a két és fél éve eltűnt gyulai kislány, Szathmáry Nikolett fényképe látható. Az Index kérdésére az édesanya elmondta, hogy már Niki eltűnésének évében próbálkozott tejipari cégeknél, hogy tejesdobozokon szerepeljen a kislány fényképe. Akkor visszautasították, most egy osztrák sportital hazai forgalmazója kereste meg, hogy az üdítő címkéjére tenné Nikolett képét. A cég vezetője reméli, hogy év végéig 100 ezren is láthatják az flakonokon az eltűnt kislányt. Az ötletet egy korábban Nikivel közösen látott film, a Tejesdoboz adta az anyának.

Már több mint két és fél éve, hogy egy januári napon nem tért haza a délutáni néptáncórájáról Szathmáry Nikolett, nyolcéves gyulai kislány. A rendőrség megtudta, hogy hol látták utoljára Nikit. Miután édesanyja bejelentette eltűnését, napokon keresztül több százan fésülték át Gyulát és környékét. Mindhiába, Nikolett azóta sem került elő.

A kislány édesanyja mindent megtesz azért, hogy viszontlássa egyszer gyermekét. "Tudni akarom, hogy mi történt vele" - mondta kérdésünkre Niki édesanyja. Az asszony már a lánya eltűnése évében megkeresett tejipari cégeket, hogy termékeik dobozán szerepeltessék Niki fényképét. Azok a cégek azonban visszautasították a kérést.

A román határ közelsége miatt kézenfekvő volt, hogy keleti szomszédunknál is keressék Nikolettet. Ezért megjelent fényképe a Krónika című kolozsvári lapban, és más romániai újságokban is. Több élelmiszeripari cég is segített már a keresésben, így a Gyulai Húskombinát és a Délhús Rt. külföldre szállító kamionjaira öntapadó matricákat ragasztottak, amelyen ugyancsak Niki fotója látható.

A magyar kormány minisztereinek is írt már Szathmáryné, kis plakátokat és bélyegeket küldött nekik, és arra kérte őket, hogy, mivel sokat járnak külföldre, vigyenek magukkal a felhívásokból, vagy levelezésük útján küldjék szét szerte a világba. A legtöbben azt válaszolták, hogy továbbították a Külügyminisztériumba, volt, aki a protokollra hivatkozva utasította el a felkérést. A Külügyminisztérium arról tájékoztatta az édesanyát, hogy több országba is eljuttatták a felhívást. A plakát megjelent különböző külföldi lapokban, és televíziók is bemutatták Nikolett fényképét.

Két hónapja keresett meg egy sportital hazai forgalmazójának vezetője az ötlettel, és rögtön igent mondtam - idézte fel a kapcsolat kezdetét Nikolett édesanyja. Az eredeti ötlet egyébként a Tejesdoboz című amerikai filmből ered, amelyben egy elrabolt kislányt kerestek így szülei. Azt a filmet még Nikikével láttam - mondta az anya.

Az ital cimkéje
Már kaphatók a boltokban a Niki fényképével ellátott dobozok, a feltöltés folyamatos, hamarosan minden üzletben ezzel a címkével jelenik meg az ital - mondta el az Index kérdésére Katona Gábor, a forgalmazó VITA-Drinks Kft. ügyvezető igazgatója. A cégvezető elmondta, hogy három évvel ezelőtti amerikai látogatása során figyelt fel erre a Magyarországon még ismeretlen módszerre. Amikor megkapták az osztrák gyártótól az sportital forgalmazási jogát, Katona elhatározta, hogy követi a tengerentúli példát.

Remélem, hogy az év végéig 100 ezren is láthatják Nikolett fényképét az ital dobozán - mondta bizakodóan Katona Gábor. A cégvezető hozzátette, hogy kommunikációs csatornának tekinti az ital címkéjét, nem pedig reklámfogásnak. Katona nem tart attól, hogy versenytársaik az eladást növelő lépésként értékelik majd a kampányt.

Az osztrák gyártó is pozitívan fogadta a cég lépését, olyannyira, hogy hamarosan az eredeti gyári címkén szerepel Nikolett fényképe. Jelenleg ugyanis csupán egy rádolgozott matricán látható a fotó. Nikolett édesanyjának kérésére az ő munkahelyi telefonszáma olvasható a címkén.

Eltűnt kisfiú
Továbbra is keresik egy május 28-án eltűnt 11 éves bajai kisfiút, Till Tamást. A bajai rendőrkapitányság azért kérte pénteken ismét a lakosság segítségét, mivel érthetetlen okból, országszerte elterjedt az a valótlan hír, hogy a gyermek megkerült. A kisfiú édesanyjának munkahelye, a bajai Kötöttárugyár Kft. félmillió forint jutalmat ajánlott fel a nyomravezetőnek. A kisfiú közel két hónapja szülei tudtával indult bajai otthonukból a helyi vadasparkba lovagolni, ahova - utóbb kiderült - hogy meg sem érkezett. A tizenegy éves Tamás körülbelül 145 centiméter magas, vékony testalkatú, szeme barna, sötétbarna színű haja eltűnésekor rövidre volt nyírva. Különös ismertető jele, hogy bal lábán, a bokája felett tenyérnyi sebhely van, és jellegzetesen raccsol.