Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Egymillióan táncolnak a Notting Hillen

2002.08.26. 18:03
1958 óta minden évben megrendezik London északi negyedében Európa legnagyobb utcabálját. A karibi fesztivált annak a tragikus eseménynek az emlékére rendezik meg minden évben, hogy 1958-ban London északi negyedében, a Notting Hillen a fehérek rendszeres "vadászatra" indultak a feketék ellen, majd augusztusban komoly faji zavargások törtek ki.
Londonban az augusztus utolsó hosszú hétvégéjén - amikor a hónap utolsó hétfője szabadnap - minden évben megrendezik a Notting Hill-i karnevált, amely Európa legnagyobb utcabáljává nőtte ki magát az elmúlt években. Mozgó színpadok egész karavánja vonul végig egy több kilométeres útvonalon, a kamionok feldíszített platóin zenekarok, énekesek és táncosok buliznak kedd hajnalig - írja a BBC Magyar Adása.

Utcabál a zavargások emlékére

A karnevált annak a tragikus eseménynek az emlékére rendezik meg minden évben, hogy 1958-ban London északi negyedében, a Notting Hillen a fehérek rendszeres "vadászatra" indultak a feketék ellen, majd augusztusban komoly faji zavargások törtek ki.

Az első karnevált egy észak-londoni városházán tartották meg, azonban akkor még nagy bátorság kellett ahhoz, hogy a résztvevők a karibi hagyományokat követve már jelmezben érkezzenek a helyszínre. Notting Hill 1965 óta ad otthont a karneválnak. Tavaly a hivatalos becslések szerint egymillióan vettek részt a fesztiválon.

A biztonságra tízezer rendőr ügyel

A karneváli menet olyan esemény, amire a táncosok és a jelmezes felvonulók már tavaly szeptember óta készültek. A több mint 60 felvonulócsoport jelmezeinek elkészítése tavaly több mint egymillió órát vett igénybe. A statisztikák szerint a jelmezekhez 15 ezer színes tollat, 30 millió darab strasszt és 30 liter testfestéket használtak fel.

A karnevál főpróbája idén a királynő aranyjubileumai felvonulásán volt, ahol a karneváli csoportok jelentették az igazi színfoltot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!