A Nyugati tér 'rabjai'

2000.05.23. 15:05
Még 12 napig kell egy Suzukiban laknia annak a négy versenyzőnek, akik vasárnap annak érdekében szálltak be a Nyugati téren parkoló autóba, hogy megnyerjék a járművet. A versenyzők teljesen átlagos kinézetűek, többen unatkoztak, azért vállalták el a ,,versenyt", másoknak az éves szabadságuk megy rá. A versenyzők a harmadik napon is kedélyesek, s határozottan cáfolják Lajos lábszagáról városszerte terjengő híreket.
"Nincs bajunk egymás szagával"
A Sláger Rádió által szervezett őrület résztvevőinek egy 53 pontos ,,házirendnek" kell megfelelniük. Nem ihatnak alkoholt, csak a háromóránkénti negyed órás szünetben dohányozhatnak, de még csak újságot, könyvet sem olvashatnak és zuhanyozni is csak naponta kétszer lehet, délben és délután háromkor. Egyetlen szórakozási lehetőségük a Sláger Rádióból ömlő kommersz ,,élvezése".

Lajos lábszaga

Zsuzsa, Lajos, András és Tamás
Ki meddig bírja?
Hogyan jut eszébe az embernek, hogy bezárja magát egy autóba két hétre? Két hét ugyanis nagy idő, ennyi ideje van például egy átlagembernek arra, hogy kipihenje egész éves fáradalmait. A versenyzők teljesen átlagos kinézetűek. Halasi Zsuzsa azért vállalkozott a fura víkendre, mert éppen gyeden lévő kismama, s nem kéri számon a nem létező főnöke.

Szarvas Andrásnak is annyi az ideje, mint a tenger, hiszen regisztrált munkanélküli. Puska Tamás térinformatikus és Búzás Lajos technikus csak a vicc kedvéért jelentkezett játékosnak, nekik gyakorlatilag az egész éves szabadságuk rámegy a ,,kalandra". A versenyzők, így a harmadik napon is kedélyesek, s határozottan cáfolják Lajos lábszagáról városszerte terjengő híreket.

- Fürdünk, ruhát cserélünk, kellemes szagosítókat rakunk az autóba, így nincs bajunk egymás szagával - állítják egybehangzóan.

A játékosok etetése tilos

A Big Brother után szabadon

A Sláger Rádió akciója nem újdonság Európában. Igaz, a német RTL 2 televízió március elején indított játékában (Big Brother Show) nem egy autót, hanem negyedmillió márkát lehetett nyerni. A feladat is nehezebb volt, mint a mostani. A résztvevők száz napos önkéntes rabságot vállaltak egy konténerházban, elzárva a világtól, úgy, hogy közben az egész ország nyomon követhette a játékosok mindennapjait. A tévécsatorna újabb akciójában pedig egy lakatlan szigeten kell élni Robinsonként, teljesen kőkorszaki körülmények között.

A rendre vagy négyen vigyáznak. Árgus szemekkel kell figyelniük a játékosokat, nehogy megsértsék a házirendet. Egyetlen dolog lehet a reménybeli nyerteseknél: a takarójuk. Vigyázóik nélkül még az ablakot se húzhatják le, arról nem is beszélve, hogy az ülés hátradöntéséhez is csak a rádió megbízottjának van joga.

A játékosok etetése tilos - írhatnák ki nagy betűkkel, mivel nem lehet csak úgy ételt vinni Puskáéknak. Oda kell adni az élelmet a Slágeres fiúknak, s ők mint az óvó bácsik, miután ellenőrizték, hogy sem drogot, sem alkoholt nem tartalmaz a csomag beadják a napi betevőt az ablakon.

Háromóránként negyed óra pihenőt engedélyez a szabályzat. Nem 14 és nem 16 percet, éppen csak 15-öt. Hogy még egy másodperccel se legyen hosszabb a szünet, a vigyázók stoppert használnak.

Tilos szexuális életet élni

,,Rosszabb, mint a börtön"
,,Rosszabb, mint a börtön" - mondja Illés László nyugdíjas, miután elolvasta, milyen szabályokat kell betartani. ,,Az autóban tartózkodóknak még káromkodniuk sincs joga, ez abszurdum" - háborog a járókelő. De még arra is ügyeltek a szervezők, hogy előírják: tilos szexuális életet élni éppúgy, mint egymás vallását bírálni.

Egyetlen pozitívum akad az egész akcióban: négy perselyben négy karitatív szervezet számára gyűjtenek. Minden perselyen rajta van egy játékos neve, s az nyer, akinek a dobozába több pénz van.

Mi lesz a legnehezebb a hátralévő időben - kérdem az önkéntes rabságot vállalóktól. - Talán az, hogy hallgatni kell a Sláger Rádiót - válaszolja nevetve Tamás, aki folyamatosan gyűjti a rajongó lányok telefonszámait, s arra számít: hónapokig lesz elfoglaltsága e víkend után, akár nyer autót, akár nem.