Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Etnikai tisztogatás Dél-Los Angelesben

2007.10.26. 13:41
Ha nem találsz rivális bandatagot, ölj meg egy véletlenszerűen kiválasztott feketét, vallották a Los Angeles-i Körzeti Ügyészség szerint a Florencia 13 nevű latinó bűnbanda tagjai. A vádirat szerint az F13 tudatosan az egykor feketék dominálta dél-Los Angeles-i körzet afroamerikai lakóinak elüldözésére. 24 bandavezér ellen elég bizonyíték gyűlt össze a maffiavád benyújtásához.

A környék "megtisztításának" céljával támadt afroamerikai gengszterekre és civilekre egy, a mexikói maffia által dominált dél-Los Angeles-i geng. A Florencia 13 nevű csapat 24 vezetőjét nemrég állították bíróság elé úgynevezett RICO-váddal (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations - gyakorlatilag a "bűnszövetkezetben elkövetett" meghatározás amerikai megfelelője, maffiavád).

A Los Angeles-i Körzeti Ügyészség vádirata szerint az F13-ként is emlegetett geng három éve kezdte szisztematikusan megfélemlíteni a környék egykor többségi fekete lakosságát. Új elemként nem csak rivális fekete bűnbandák, hanem civilek ellen is harcoltak.

Ez drasztikus váltás a gengkultúrában, bár általános hatása még nincs. A Kaliforniai Egyetem kriminalisztikus kutatói szerint a gengek továbbra is jellemzően saját soraikból szedik áldozataikat: gengszter gengsztert öl, fekete feketét, latinó latinót. A statisztikák szerint a fekete bandatagok hétszeres valószínűséggel gyilkolnak feketéket, a latinók kétszeres valószínűség latinókat, írja a Newsweek.

A lap beszámolója szerint a Körzeti Ügyészség vádirata szerint az F13 amúgy börtönben ülő, a szervezetet onnan irányító vezetői az egész bandát bevonták a környék fekete lakossága és uralkodó fekete gengje, az egykor az egész Egyesült Államokat uraló East Side Crips elleni háborújukba. A RICO-vád egyik bizonyítékaként csatolt hangfelvétel szerint válogatás nélküli gyilkolásra utasították kétezer harcosukat. "Ha afroamerikaira mész vadászni, elég egy sofőr és egy lövész" - utasította az egyik bandavezér csapatát. A gengek hagyományos taktikája, hogy autóból, megállás nélkül adnak le géppisztolysorozatot célpontjukra.

Egyértelmű bizonyítéka a bandavezérek megfélemlítési szándékának, hogy amikor egy Crpis-tag gengszter megölésére adtak utasítást, de "katonájuk" nem találta a célszemélyt, azt mondták neki, akkor öljön meg egy tetszőlegesen kiválasztott feketét a környéken.

A banda tagjai be is tartották az utasítást. A Newsweek két másik esetet is idéz a vádiratból, amikor az F13 tagjai civil feketéket bántalmaztak, egyiküket négyszer hátbalőtték. A 24 megvádolt bandavezér mellett 37 bandatag ellen emeltek vádat kábítószer-kereskedelem miatt. Negyven vádlott ártatlannak vallotta magát, némelyikük ügyvédje azt akarja elhitetni a bírósággal, hogy védence már rég kilépett a bandából.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!