Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Etnikai tisztogatás Dél-Los Angelesben

2007.10.26. 13:41
Ha nem találsz rivális bandatagot, ölj meg egy véletlenszerűen kiválasztott feketét, vallották a Los Angeles-i Körzeti Ügyészség szerint a Florencia 13 nevű latinó bűnbanda tagjai. A vádirat szerint az F13 tudatosan az egykor feketék dominálta dél-Los Angeles-i körzet afroamerikai lakóinak elüldözésére. 24 bandavezér ellen elég bizonyíték gyűlt össze a maffiavád benyújtásához.

A környék "megtisztításának" céljával támadt afroamerikai gengszterekre és civilekre egy, a mexikói maffia által dominált dél-Los Angeles-i geng. A Florencia 13 nevű csapat 24 vezetőjét nemrég állították bíróság elé úgynevezett RICO-váddal (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations - gyakorlatilag a "bűnszövetkezetben elkövetett" meghatározás amerikai megfelelője, maffiavád).

A Los Angeles-i Körzeti Ügyészség vádirata szerint az F13-ként is emlegetett geng három éve kezdte szisztematikusan megfélemlíteni a környék egykor többségi fekete lakosságát. Új elemként nem csak rivális fekete bűnbandák, hanem civilek ellen is harcoltak.

Ez drasztikus váltás a gengkultúrában, bár általános hatása még nincs. A Kaliforniai Egyetem kriminalisztikus kutatói szerint a gengek továbbra is jellemzően saját soraikból szedik áldozataikat: gengszter gengsztert öl, fekete feketét, latinó latinót. A statisztikák szerint a fekete bandatagok hétszeres valószínűséggel gyilkolnak feketéket, a latinók kétszeres valószínűség latinókat, írja a Newsweek.

A lap beszámolója szerint a Körzeti Ügyészség vádirata szerint az F13 amúgy börtönben ülő, a szervezetet onnan irányító vezetői az egész bandát bevonták a környék fekete lakossága és uralkodó fekete gengje, az egykor az egész Egyesült Államokat uraló East Side Crips elleni háborújukba. A RICO-vád egyik bizonyítékaként csatolt hangfelvétel szerint válogatás nélküli gyilkolásra utasították kétezer harcosukat. "Ha afroamerikaira mész vadászni, elég egy sofőr és egy lövész" - utasította az egyik bandavezér csapatát. A gengek hagyományos taktikája, hogy autóból, megállás nélkül adnak le géppisztolysorozatot célpontjukra.

Egyértelmű bizonyítéka a bandavezérek megfélemlítési szándékának, hogy amikor egy Crpis-tag gengszter megölésére adtak utasítást, de "katonájuk" nem találta a célszemélyt, azt mondták neki, akkor öljön meg egy tetszőlegesen kiválasztott feketét a környéken.

A banda tagjai be is tartották az utasítást. A Newsweek két másik esetet is idéz a vádiratból, amikor az F13 tagjai civil feketéket bántalmaztak, egyiküket négyszer hátbalőtték. A 24 megvádolt bandavezér mellett 37 bandatag ellen emeltek vádat kábítószer-kereskedelem miatt. Negyven vádlott ártatlannak vallotta magát, némelyikük ügyvédje azt akarja elhitetni a bírósággal, hogy védence már rég kilépett a bandából.