Bernadett
0 °C
4 °C

Gyilkosok az FBI alkalmazásában?

2003.03.06. 12:19
Még a gyilkosságokat elkövető besúgóit is megvédi az FBI - derült ki az AP tényfeltáró riportjából. Bár a Szövetségi Nyomozóiroda hivatalosan tiltja az erőszakos bűncselekményt elkövető informátorok védelmét, az ügynökök a gyakorlatban néha még az ellenük folyó nyomozásokról is tájékoztatják besúgóikat.
Évtizedeken át alkalmazott gyilkosokat és maffiafőnököket informátorként az FBI - írja a Salon.com. A nyomozóiroda ugyan egyik bostoni ügynöke, John Connolly szeptemberi elitélésekor még "aberrációnak" minősítette azt a gyakorlatot, hogy az informátorok elkövette bűncselekményeket eltussolják, az AP kilenc volt szövetségi ügynökkel készített interjúi szerint ez "széles körben elterjedt gyakorlat".

Aktív bűnözésre bíztatják a besúgókat

Eszerint az FBI az információkért cserébe kvázi védelmet nyújt a bűnözőknek. "Arra kell ösztönözni ezeket a srácokat, hogy továbbra is magukat adják, és folytassák addigi életmódjukat" - nyilatkozta Joseph O'Brien, az FBI 1991-ben visszavonult New York-i koordinátora. Mint mondta, "inkább nagyobb aktivitásra buzdítaná az informátorokat" a lebukás elkerülése érdekében.

Melyik ember élete ér többet?

"A jó informátor törvényen kívüli" - tette hozzá Gary Penrith, az FBI 1992-ben visszavonult hírszerzési igazgatója. Az AP megkérdezte ügynökök szerint sok esetben érdemesebb szemet hunyni az informátorok bűnei felett, mert a megszerzett értesülések sok esetben megérik a kockázatot. "Mérlegelni kell, hogy egy-két ember halála megéri-e egy halom másik megmentését" - mondta Wesley Swearingen, aki 1959-77 között szolgált az ügynökségnél.

Az FBI egyáltalán nem kívánt információkkal szolgálni informátorairól, még azokról sem, akik esetleg gyilkosságokat követtek el. Az AP bírósági dokumentumokból 11 bűnözőt azonosított köztük, akik legkevesebb 52 ember haláláért felelősek. A John Connolly tízéves börtönbüntetéséhez vezető esetben a bostoni ügynök két informátorát, a helyi maffiát vezető James "Whitey" Bulgert és "a puskás" Stephen Flemmit tizennyolc rendbeli gyilkossággal vádolják.

Hivatalosan tilos

Az FBI belső szabályzata határozottan tiltja az erőszakos bűncselekményeket elkövető informátorok védelmét. A szabályzat csak olyan bűnök elkövetését engedélyezi a besúgóknak, mint például az illegális fogadás vagy a drogkereskedelem. Ezt is csak akkor, ha feltétlenül szükséges az informátor álcázásához.

Leszámolt riválisaival a védelmet élvező gengszter

A volt ügynökök nyilatkozatai szerint a gyakorlatban ezzel szemben bármi megengedett. A besúgók ezt gyakran saját céljaikra hasznosítják. Gregory Scarpa New York-i gengszter a 90-es években a szövetségesek tájékoztatása mellett részt vett a Colombo bűnszövetkezet uralásáért folytatott bandaháborúban. Scarpa már az FBI besúgójaként tizenhárom riválisával végzett. Bár az FBI tudott erről, mégis futni hagyták - vallotta a gengszter perében Lidles DeVecchio, Scarpa felügyelőtisztje.

Scarpa a tárgyaláson három gyilkosságot elismert, később a börtönben AIDS-ben vesztette életét.

Erkölcstelen és illegális

Az informátorokkal szembeni gyakorlatot vizsgáló jogprofesszor, Clifford Zimmerman szerint az FBI gyakorlata mindenképpen az erkölcsbe ütköző, feltehetően illegális is. "A saját kisstílű haszonszerzése érdekében védik az informátorokat, miközben nem is gondolnak arra, hogy ezek az emberek mekkora kárt okoznak a társadalomra" - mondta a Northwestern University professzora a Salon.com-nak. "Vajon joga van-e egy FBI ügynöknek eldöntenie, hogy melyik ember élete értékesebb" - tette fel a kérdést Zimmerman.

John Connolly bostoni perének tanulsága szerint az FBI nem csak megvédi informátorait, de figyelmezteti is őket arra, ha egy másik nyomozóhatóság a nyomukban van. O'Brien szerint ezt tenni "rossz, de nem elképzelhetetlen". Az FBI hivatalos álláspontjával szemben a volt New York-i koordinátor szerint az ehhez hasonló magatartás "tendenciaszerű".