Piroska
-2 °C
5 °C

Olajszennyezés a Rákos-patakban

2005.09.19. 14:32
A Rákos-patakban úszó olajszennyezéshez riasztották a fővárosi tűzoltókat hétfőn, a Rákos-patakhoz. A tűzoltók olajcsapdákkal fékezték meg a szennyezést, mérgezés- vagy robbanásveszély nem volt.

Ismeretlen forrásból eredő olajszennyeződés jelent meg hétfőn délelőtt a Rákos-patakon, a XIV. kerületi Mogyoródi út és Miskolci út kereszteződésénél.

Lakossági bejelentés alapján vonultak ki a fővárosi tűzoltók a helyszínre 11 óra körül, mondta az Indexnek Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A patakban szétterült fáradtolaj filmszerű réteget képzett a víz felszínén.

A szennyeződés a csapadékot elvezető csatornából szivárgott a patakba. A fővárosi tűzoltók öt kocsival érkeztek a helyszínre, ahol olajcsapdákat állítottak, és megkezdték a szennyezés "lehalászását".

Ezek a csapdák itatóspapírból készült "hurkák", amikkel délutánra sikerült megtisztítani a Rákos-patakot. A kiömlött olaj mennyiségét nehéz megbecsülni, de nagyjából száz liter körüli mennyiségről lehet szó, mondta Dobson.

A helyszínen méréseket végezett a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Veszélyhelyzeti Felderítő csoportja is. A helyi lakók nem voltak veszélyben, mérgezés- vagy robbanásveszély nem volt.

Egyszeri szennyezés volt, a forrása elapadt. Nem lehet tudni, hogy honnan került a patakba. Ez viszonylag kis mennyiség, így jöhetett akár egy kisebb műhelyből is, de az sem kizárt, hogy valaki a csatornába öntötte az olajat. A vizsgálat megkezdődött, értesítettük a Fővárosi Csatornázási Művek, és a környezetvédelmi hatóság szakembereit is, mondta Dobson Tibor.