Eleonóra
-1 °C
2 °C

Egy hónapon belül a második fiatal cseh gyújtotta fel magát

2003.04.02. 10:51
Felgyújtotta magát Csehországban egy egyetemista. A fiatalember búcsúlevelében azzal indokolta tettét, hogy az országában és a világban uralkodó állapotok ellen kívánt tiltakozni.
Benzinnel leöntötte ruháját, majd felgyújtotta magát szerdára virradó éjjel a Prágától mintegy 90 kilométerre nyugatra fekvő Pilzenben egy 21 éves cseh egyetemista. Hátrahagyott búcsúlevelében azt írta, hogy tettével a Csehországban és a világban uralkodó állapotok ellen kívánt tiltakozni - közölte szerdán reggel a cseh rendőrség.

Tiltakozás a társadalom állapota ellen

A fiatal diák kollégiumi szobájában megtalálták a rendőrségnek címzett búcsúlevelét, amelyben az áll, hogy tette tiltakozás a társadalom és a világ állapota ellen - jelentette ki Petr Kolár rendőrségi szóvivő. Az öngyilkos fiatalember nevét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A tragédia egy egészségügyi középiskola kollégiuma előtti parkban történt. A hatóságok az öngyilkos fiatalember ismerőseit, kollégáit is kihallgatták, akik a rendőrség szerint azt állítják, hogy társuk tragikus tettében valószínűleg egy szerencsétlen szerelem is közrejátszott.

a rendszerváltás óta 12 önégetés

Csehországban az utóbbi időben több hasonló nyilvános és rejtélyes öngyilkosság is történt. A sort a 19 éves Zdenek Adamec nyitotta meg, aki március 6-án a forgalmas prágai Vencel téren gyújtotta fel magát. Az érettségi előtt álló, nagyon zárkózottnak ismert diák az interneten is nyilvánosságra hozott búcsúlevelében kifejtette: tettéhez a világ és a cseh társadalom jelenlegi fejlődése miatti nyugtalanság adta az okot. Később kiderült, hogy a fiatalember ellen rendőrségi eljárás is folyt rongálásra való felbujtás gyanújával. Adamec ugyanis olyan internetes oldalakat hozott létre, amelyeken a magas feszültségű távvezetékeken rövidzárlatot előidéző csoport tagjainak nézeteit népszerűsítette.

Márciusban még további két nyilvános önégetés történt Csehországban, ahol évente mintegy ezer személy követ el öngyilkosságot. Az 1989 novemberi rendszerváltás óta összesen 12 önégetéses öngyilkosságot tart nyilván a rendőrség. Ebből négy az utóbbi négy hét alatt történt.