Valér
2 °C
8 °C

Csoportos öngyilkosság, vihorászó öngyilkosok

2005.01.22. 16:25
Állítólag öngyilkos akart lenni az a négy újfehértói középiskolás lány, akik pénteken délelőtt az iskolában különböző gyógyszereket vettek be. A lányokat a nyíregyházi kórházba szállították, és gyomormosás után már aznap délután haza is engedték őket. A tinédzserek tettüket azzal indokolták, hogy bukásra állnak az iskolában, és ezért meg akartak halni; a mentőautóban viszont már vidáman viháncoltak.

Öngyilkos akart lenni az a négy újfehértói lány, akik szinte egy időben lettek rosszul otthonaikban - értesült a HavariaPress. A négy középiskolás lány pénteken délelőtt egyszerre, a helyi iskolában, különböző gyógyszereket vett be öngyilkossági szándékkal. A lányokhoz a mentőket szinte egy időben riasztották, miután az iskolából hazaérve, rosszul lettek. A nyíregyházi kórházba szállították őket, ahol gyomormosás után stabilizálták az állapotukat. Miután visszanyerték az eszméletüket, tettüket azzal indokolták, hogy bukásra állnak az iskolában, és ezért szerettek volna öngyilkosak lenni.

A kórház sürgősségi osztályán az Index kérdésére megerősítették az értesülést, azonban hozzátették, hogy a lányokat nem otthonról, hanem még az iskolából szállították be. Az öngyilkosjelöltek ugyanis tettük után azonnal jelentkeztek az iskolaorvosnál, aki mentővel küldte be őket a nyíregyházi kórházba. A diáklányok nem voltak életveszélyes állapotban, és egy gyomormosást követően már aznap délután el is hagyhatták a kórházat. A kórházban azt sem tudták megmondani, milyen gyógyszerrel próbálkoztak a lányok, mivel ők maguk sem tudták megmondani, miket találtak otthon.

Vidám hangulat a mentőben

Az újfehértói Bajcsy-Zsilinszky Gimnázium és Szakközépiskola igazgatója, Molnár Károly az Index kérdésére elmondta: a négy kilencedik évfolyamos lányt valóban az iskolaorvos küldte mentővel Nyíregyházára, miután jelentkeztek nála. Véleménye szerint azonban az ügynek "nagyobb a füstje, mint a lángja", ő ugyanis még a mentőautóban felhívta az öngyilkosjelölteket, és elmondása szerint "nem voltak eszméletlenek, sőt olyan volt a hangulat, mint amikor egy vidám baráti társaság kirándulni megy". Molnár szerint már csak azért sem lehet komoly baja a lányoknak, mert értesülése szerint "már aznap délután fel is hívták a barátaikat és elújságolták nekik, hogy már itthon is vannak."

A lányok később azzal indokolták tettüket, hogy bukásra álltak - az igazgató azonban úgy tudja, inkább szerelmi csalódás áll az ügy mögött. Molnár szerint ezt az is alátámasztja, hogy a tantestületi félévzáró konferencia csak tegnap délután volt, így a tanulók még tudhatják hivatalosan, hogyan sikerült a félévük.

Öngyilkosság után az iskolaorvoshoz

A négy lány ugyanabba az osztályba, a gimnázium textilipari szakának kilencedik évfolyamára járt. Osztályfőnökük, Sántáné Blanár Beáta szintén nem tudott újabb adalékokkal szolgálni, mint ahogy azt sem tudta, melyikük ötlete lehetett a közös öngyilkosság, de úgy véli: a lányok tette "kis butaság volt, aki öngyilkos akar lenni, az nem szalad utána az iskolaorvoshoz".

Fülöp Gergely, a nyíregyházi rendőrkapitányság sajtóreferense kérdésünkre megerősítette az értesülést, és hozzátette: az újfehértói kapitányság államigazgatási eljárás keretében vizsgálja az ügyet.