Bernadett
0 °C
4 °C

Karácsonyi lidércnyomás a Vörösmarty téren

2004.12.09. 17:26
Reggel óta voltak veszélyben csütörtökön a bontás alatt álló ORI ház tövében a Vörösmaty téri árusok. Egy elszabadult betonoszlop csaknem lerombolta az állványzatot, de csak délután háromkor jutott eszükbe az illetékeseknek, hogy nagyobb baj is lehet a bontási malőrből.

Egy olvasónktól értesültünk kora délután arról, hogy a Vörösmarty téren, ahol javában tart a karácsonyi vásár, délelőtt megroggyant az ORI-házként ismert irodaépület állványzata, miután egy betonoszlop kidőlt és megindult a tér felé.

A hatalmas épületdarabot tulajdonképp a kis híján összeomló állványzat fogta meg, az épület közvetlen közelében két sornyi pavilon volt veszélyben, egészen délután háromig, amikorra észbe kaptak az illetékesek, és gyorsan kiüríttették a tér veszélyezetett részét, tudta meg az Index a helyszínen.

Reggel óta volt megroggyanva


Klikk a képre!

A bontás alatt álló épület és a karácsonyi vásár eddig sem fért meg túl jól egymással, mondta el érdeklődésünkre az egyik árus. G. Balázs, aki épp ottjártunkkor pakolt el rendőri utasításra, az önkormányzatot hibáztatta: "miért engedélyezték, hogy a hagyományosnak számító vásárral egyidőben folytathassák a bontási munkákat? Hétköznap nagy a zaj, a por belepi az árut, nem hallani a vevők hangját." Elmondása szerint reggel óta volt megroggyanva az állványzat, de csak délután jöttek a rendőrök és a tűzoltók, hogy kiürítsék a veszélyben lévő pavilonokat és lezárják a területet.

"Nem nagy ügy"

Az ING Bank tulajdonában lévő ORI-házat október 18-án kezdte bontatni a pénzintézet, ami a Gropius Rt.-t bízva meg a munkákkal. A tervek szerint december 31-ig be is fejezték volna a munkát. A vásár december 24-ig tart, az árusok azt állítják, naponta több százezer forintot bukhatnak, ha nem foglalhatják el újra bérelt helyeiket. Mint azt G. Balázs elmondta, a rendőröktől azt azt információt kapta, hogy okulva a történtekből leállítják a bontást a vásár idejére.

Az egyik munkás szerint az egész nem nagy ügy, csak egy kis betondarab dőlt ki, ez pedig gyakran előfordul. Az építésvezetővel nem tudtunk beszélni, épp egy daruskocsi kosarában szemlézte az állványzat állapotát. Mikusi Róbertet, a felelős műszaki vezetőt egyelőre nem tudtuk elérni.

A rendőrség fél négy körül ürítettett ki a tizenöt bódét, miután az építkezésen dolgozó munkásoktól riasztást kaptak. A bontás közben történt balesetben egyébként nem sérült meg senki, ezért az ügyben a rendőrség nem folytat eljárást, és az az építésügyi illetve hatóságok, illetve a munkaügyi főfelügyelőség feladata, hogy kiderítsék, történt-e bármilyen mulasztás - tudtuk meg Barta László századostól, az Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtósától. A területet addig tartja lezárva a rendőrség, amíg meg nem szüntetik a veszélyhelyzetet a kivitelezők, tudtuk meg a századostól