Géza
-12 °C
-4 °C

Orkán erejű szél fenyegeti a Tátrát, nálunk vihar lesz

2005.12.16. 14:26
Vihar közeledik Csehország felől - ahol emberéletet is követelt az ítéletidő - Szlovákia és Magyarország felé. Nálunk 80-90 kilométeres széllökések várhatók, Szlovákiában akár orkán erejű szél is lehet.

Nyugat felől hatalmas szélvihar közeledik Szlovákia felé. Csehország felől 110 km/óra sebességű szélviharra számítanak, ami Szlovákia nyugati és középső részét számítások szerint péntek délután érhette el - közölte a HavariaPress.

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet munkatársai arra figyelmeztetnek, hogy a síkságokon mintegy 90 km/óra sebességű szélre lehet számítani, a hegyekben azonban ettől jóval erősebb lehet a vihar, így nem kizárt, hogy a Magas-Tátrában újra pusztítanak majd a természeti elemek.

A szlovákiai hatóságok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy ma délután, ha lehet, ne utazzanak Csehország felé, számítsanak arra, hogy a szél fákat fog kicsavarni és tetőket fog megrongálni.

A Tátrát most nem fenyegeti természeti csapás

Az Index által megkérdezett szakértők szerint a Tátrában idén nem kell olyan katasztrofális erdőpusztulásra számítani, mint amilyen tavaly történt. Akkor ugyanis az előzőleg esett ónos eső miatt jegesek voltak a fák, így eleve nagyobb terhelés volt rajtuk, és erre jött egy sokkal nagyobb erejű, 165-200 kilométeres széllökésekkel "tarkított" vihar. Ez okozta a korábban soha nem látott mértékű pusztítást a Tátrában, ahol egyébként telepített erdők estek a vihar áldozatául.

Idén nem esnek egybe az efféle szerencsétlen véletlenek, ezért Szlovákiában sem kell nagyon nagy károkra számítani - mondták az illetékesek az Indexnek.

Magyarországon péntek délutántól szintén viharos erejű szél várható, 80-90 kilométeres széllökések is előfordulhatnak. Szlovákiában a magasabb hegyekben 100 kilométer fölötti szél is lehet, sőt, orkán erejű széllökések is várhatók.

Csehországban emberéletet követelt a vihar

Emberéletetkövetelt a pénteki rendkívüli szélvihar és hóvihar Csehországban. Helyenként a szél orkánerejűre nőtt, és elérte a 115 kilométer óránkénti sebességet - jelentette a cseh közszolgálati rádió.

Országszerte egész nap fennakadások voltak a közlekedésben és nagyszámú baleset történt. Egy személyautó a morvaországi Zlín közelében a jeges úton megcsúszott, fának ütközött, s vezetője a helyszínen életét vesztette. Az utak mindenütt síkosak, behavazottak, s több helyen a péntek délutáni csúcsforgalomban néhány kilométeres, araszolva haladó kocsisorok alakultak ki.

Ez különösen a nagy hegyi síközpontok felé vezető utakra érvényes annak ellenére is, hogy a hatóságok felszólították a lakosságot: a hét végén újabb hóviharokra kell számítani, ezért nem ajánlják a hegyvidéki üdülőközpontok meglátogatását. A lengyel határ mentén fekvő Óriáshegységben (Krkonose) a nap folyamán a gyalogtúrákat is megtiltotta a hegyi mentőszolgálat.

Orkánerejű szél tomból Németországban is

Orkánerejű széllel párosuló téli vihar okozott anyagi károkat és fennakadásokat a közlekedésben Németországban. Körülbelül százezer háztartásban a villanyáramot is kénytelenek volt nélkülözni egy darabig. Bajorországban egyes helyeken óránként közel 180 kilométeres sebességgel süvöltött a szél, a Harz-hegységben 148 kilométeres sebességgel. A vihart a Dorian nevű ciklon okozta, s a németek remélik, hogy hamarosan már nem őket, hanem a lengyeleket és a fehéroroszokat boldogítja majd.