Pongrác
11 °C
27 °C

Nincs kihallgatható állapotban a bankrabló őrnagy

2005.08.29. 16:52
A kalapot és napszemüveget viselő férfi 2005. augusztus 26-án délben rabolt ki egy Üllői úti bankfiókot. A kétmilliós zsákmánnyal menekülni kezdett, a rendőri üldözés végén öngyilkosságot kísérelt meg. A korábban mentálhigiénés kezelés alatt álló férfi sérülései miatt nincs olyan állapotban, hogy válaszolni tudna a katonai ügyészek kérdéseire.

Továbbra sincs kihallgatható állapotban a pénteken bankot raboló, majd magát főbe lövő katonatiszt. A kalapot és napszemüveget viselő férfi 2005. augusztus 26-án délben hatolt be az Üllői úton lévő pénzintézetbe, a biztonsági őrt megfenyegette, fegyverét elvette és a bankban dolgozó két alkalmazottól a napi bevételt követelte, majd kétmillió forinttal távozott. Mivel a férfi katona, ezért ügyében a Katonai Főügyészség az illetékes, a nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság soron kívül átadta.

Vétlen lövés

Klikk a képre!
Klikk a képre!

A katonai ügyészség az eddig keletkezett nyomozati anyagok nagy részét már megkapta, tudtuk meg Ács Tibor őrnagytól, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivőjétől. Az öngyilkosságot megkísérlő katonatisztet még nem tudták kihallgatni, sérülései miatt nincs olyan állapotban, hogy válaszolni tudna a katonai ügyészek kérdéseire. A Szent János Kórház Traumatológiai Osztályára szállított férfi állapotát fejsérülésén túl egy mellkasi lövés is súlyosbítja. A korábbi sajtóinformációkkal ellentétben csak egy lövés érte a férfi felsőtestét, nyomatékosította a szóvivő.

A lövedék akkor fúródott és távozott testéből, amikor a Corvin mozi közelében megpróbált beülni egy Suzukiba. A kocsiból megpróbált kiparancsolni két nőt, és miközben egyikükkel dulakodott, letette a biztonsági őrtől megszerzett fegyvert a műszerfalra, ahonnan a másik nő felkapta és ráfogta a férfira. A pisztoly akkor sült el véletlenül, amikor megpróbálta visszakaparintani azt a nőtől.

Autós üldözés

A férfit már a kora délutáni órákban azonosították a rendőrök, az őrnagy ugyanis egy kocsmában felejtette iratait. Miután kiderült az is, hogy a feltételezett tettes milyen járművel, és milyen irányban menekül, több járőregység is üldözni kezdte.

Az üldözés és az öngyilkossági kísérlet körülményeiről a szóvivő elmondta, hogy a férfi a Budaörsi úton hajtott, amikor egy rendőr megpróbálta leinteni. Megfordult és nagy sebességgel menekülni kezdett. Több rendőrautó is üldözőbe vette, a hajsza közben az őrnagy több autóval is ütközött, és az egérúti felüljáró alatt állt meg végül a széthajtott kocsival. A rendőrök beérték és ekkor emelte fejéhez fegyverét.

A katonai ügyészség szóvivője elmondta, hogy a továbbiakban széles körű tanúkihallgatások lesznek, illetve fegyver és orvos szakértői vizsgálatokat rendelnek el a körülmények tisztázására. Azt az információt, hogy a férfi mentálhigiénés kezelés alatt állt a Honvéd kórházban, az ügyészség mindenképp megvizsgálja majd, mondta el az Indexnek Ács Tibor.