Árpád
-2 °C
3 °C

Ötvennyolc halott a dél-oroszországi ítéletidőben

2002.08.11. 18:26
Legalább ötvennyolcan estek áldozatul a dél-oroszországi áradásoknak, a környékről ezreket kellett kitelepíteni. Olaszország északi részén több várost is elöntöttek az esőzések miatt megáradt folyók, Rómában kétszáz embert kellett kiszabadítani egy lakóházból.
Vasárnap délutánig legalább 58 halálos áldozatot követelt a napok óta tomboló ítéletidő Oroszország Fekete-tenger partvidéki körzeteiben. A heves esőzések és ciklonok miatt tavak, és egy víztározó nőtte túl a medrét, a lezúduló víz tengerparti településeket és campingeket mosott el.

Több tucat eltűnt után kutatnak

A hatóságok eltűntként kezelnek több tucat személyt, a tengeren hajók és búvárok kutatnak a holttestek és az esetleges túlélők után. Az áldozatok többnyire orosz állampolgárok, de ukrán turisták és helyi lakosok is vannak közöttük. Az árvíz eddig tizenöt falut öntött el, és emiatt legalább ezer embert kellett evakuálni. Áradásokról számoltak be Ukrajnából és a Krím-félszigetről is.

Olaszországban is ítéletidő tombol, az ország egész területét áradások, földcsuszamlások, szélviharok sújtották a hétvégén. A fővárost elöntötte a víz, az autósztrádákon kilométeres dugók nehezítették a közlekedést a hétvégén, az ítéletidő sérüléseket és komoly anyagi károkat okozott.

Áradások Olaszországban is

Piemontban, Liguriában, Toscanában és Umbriában számos helyen kiáradtak a folyók, a felhőszakadás következtében a városok utcáinak nagy részét is elöntötte a víz. Rómában jégeső is esett, a csapadék pillanatok alatt elárasztott utcákat, pincéket, üzleteket, földalatti metróállomásokat, sőt, a egy rendelőintézeti műtőt is elöntött.

A fővárosban mintegy ötven fa dőlt ki, kétszáz embert kellett kiszabadítani házából. Lazio tengerparti részén a vihar komoly károkat okozott a strandokon és a kempingekben. Délen Capri szigete körül szünetelt szombaton és vasárnap a komp- és hajóközlekedés. Otranto közelében egy forgószél olyan erejű volt, hogy egy strandról tucatnyi embert kellett sérülésekkel kórházba szállítani.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?