Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Tizennyolc halott az orosz áradásokban

2002.08.09. 10:07
Legalább tizennyolc turista vesztette életét az orosz áradásokban a Fekete-tengernél. Ezzel egyidőben négy ember, köztük egy, a mentési munkálatokban részt vevő tűzoltó halt meg a csehországi árvíz miatt. Az anyagi kár meghaladhatja az egymilliárd forintot is. Az árvíz pénteken délben tetőzött.
Legalább 18 orosz turista vesztette életét a Fekete-tengernél, amikor a heves esőzések miatt a hegyvidéki tavakból kilépő ár elöntötte táborukat - jelentette a dpa hírügynökség. A mentőcsapatok még legalább hat ember után kutatnak, akiket sátraikkal, vagy autójukkal együtt sodort el a víz.

Az árvíz eddig tizenöt falut öntött el, és emiatt legalább ezer embert kellett evakuálni. Áradásokról számoltak be Ukrajnából és a Krím-félszigetről is. Vlagyimir Putyin orosz elnök a helyszínre utazott, hogy megtekintse a mentési munkálatokat.

Négy halálos áldozat Csehországban

Újabb három ember veszítette életét a csehországi árvizekben, ezzel négyre emelkedett a halottak száma - jelentette pénteken a cseh közszolgálati rádió. Ceské Budejovice mellett egy megáradt folyócska elsodort egy férfit, a holttestét csak órákkal később találták meg. Közép-Csehországban egy csónakázó lány esett az árvíz áldozatául.

Csónakázni mentek az áradó folyóra

Három fiatal ugyanis a zord időjárás ellenére is csónakázni indult egy megáradt folyón. A csónak felborult, és míg a két fiú megmenekült, a velük lévő lányt azonban elsodorta a víz. Tábor városánál egy, a mentési munkálatokban részt vevő tűzoltó vesztette életét. A tűzoltó vezetés közben feltehetőleg rosszul lett, és egy fának ütközött.

Egymilliárd forintos kár

Ezt megelőzően Písek mellett egy üdülőközpontban egy 21 éves lány lett az árvíz áldozata. A csehországi áradások miatt eddig mintegy háromezer embert kellett ideiglenesen kitelepíteni. Az anyagi kár meghaladja az egymilliárd forintot, az árvíz mintegy ötven településben tett kárt. Több helyen megrongálódtak az utak, a vasutak és a hidak is.

Pénteken tetőzik

Prágában az éjjel mintegy másfél méterrel emelkedett a Moldva vízszintje. A víz elöntötte az alsó rakpartokat, s a szigeteken lévő táborokat és vendéglőket be kellett zárni. Komolyabb károkat a levonuló ár azonban nem okozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!