Emőke
-4 °C
9 °C

Lezuhant egy orosz gép 171 emberrel a fedélzetén

2006.08.22. 16:49
Lezuhant egy orosz utasszállító repülőgép a kelet-ukrajnai Donyeck térségében, fedélzetén 160 utassal és tizenegy fős személyzettel - írják az orosz hírügynökségek.

Az Itar-TASSZ és a RIA-Novosztyi hírügynökségek jelentései szerint 30 halottat már megtaláltak Donyecktől 45 kilométerre. A források egymásnak ellentmondó adatokat közölnek a gépen tartózkodó személyzet létszámáról. Magyar idő szerint délután négy órakor a legtöbb hírügynökség 11 tagú személyzetről írt, a korábbi tízzel szemben. A fedélzeten tartózkodó 160 utas száma biztosnak tűnik. Közöttük hat gyerek is volt.

A lezuhant gép a Pulkovo társaság járműve volt, és a dél-oroszországi Rosztovi területen található Anapa repteréről tartott Szentpétervárra. Feltehetően az utasok között nyaralók, turisták lehettek többségben.


Az ukrán Tu-154-es balesetének helyszíne

A gép moszkvai idő szerint 15 óra 37 perckor (közép-európai idő szerint 13:37-kor) adott le S.O.S.-jelzést, és 15 óra 39-kor tűnt el a radar képernyőjéről. A Tu-154-esnek orosz idő szerint 17:45-kor kellett volna megérkeznie a pulkovói repülőtérre.

Donyecktől északra zuhant le a gép

A Pulkovo Légitársaság Tu-154-es gépe Donyecktől északra tűnt el a radarok képernyőjéről - közölte Irina Andrianova, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője. A tárca tájékoztatása szerint a gép roncsait Donyeck közelében találták meg, a helyszínen folynak a mentési munkálatok.

Az anapai repülőtéren válságközpontot hoztak létre. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának repülőgépe 32 fős mentőalakulattal a fedélzetén a tervek szerint este repül Donyeckbe. Az ukrán fél előzőleg azt közölte, hogy az ukrán mentők saját erőkkel folytatják a katasztrófa következményeinek elhárítását és a kutatást.

Már a levegőben kigyulladt a gép?

Szemtanúk szerint a repülőgép törzse kigyulladt, írja az MTI. A gazeta.ru szerint a Pulkovo Légitársaság 612-es járata zuhant le. A gép roncsai a délután folyó mentés idején is égtek. Az orosz légiközlekedési hatóságok szerint ugyanakkor a balesetet légörvények okozhatták.

A szentpétervári székhelyű Pulkovói Légitársaság egyelőre nem kívánta kommentálni a katasztrófa hírét. A vállalat sajtóosztályán azt közölték, hogy "egyelőre nem áll rendelkezésükre adat a gép jellemzőiről és műszaki állapotáról". Annyit közöltek, hogy a Tu-154-es típusú gép alapvetően belföldi járatokon közlekedik - írja az MTI.

Ihor Krol, az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője a 5. Csatorna ukrán kereskedelmi televízióval azt közölte, hogy a gépen 10 ezer méteres magasságban feltehetően tűz ütött ki, s a személyzet kényszerszállást akart végrehajtani. Krol az Interfax hírügynökséggel azt közölte, hogy a kényszerleszállás közben nem nyílt ki a futómű, így a gép a hasával ért földet.

Orosz fapados légitársaság a Pulkovo

A Pulkovo légi társaság száz százalékos orosz állami tulajdonban van, székhelye Szentpéterváron található. A cég főként belföldi járatokat üzemeltet, de külföldre is szállítanak utasokat, így Budapestre is repülnek a gépeik. A Pulkovo TU-154-eseit Ferihegyről tavaly tiltották ki a túlzottan nagy zaj miatt - írta korábban az airportal.hu. A cég ezután Boeing 737-500-as típusú gépekkel pótolta a kitiltott Tu-154-eseket.

A Pulkovo egyik Tu-154-ese leszálláshoz készül Szentpéterváron
A Pulkovo egyik Tu-154-ese leszálláshoz készül Szentpéterváron

A Pulkovo úgynevezett kétcsillagos társaság, amelyet akár orosz "fapadosnak" is nevezhetnénk. A cég évente kétmillió utast szállít, 2006 júliusában öt Boeing 737-500, hét Iljusin Il-86, tizenegy Tupoljev Tu-134A, hét Tupoljev Tu-154B-2 és tizenkilenc Tupoljev Tu-154M repülőgépe volt a társaságnak, amelynek honlapja elérhetetlenné vált a baleset utáni órákban.

Legutóbb július 10-én történt katasztrófa utasszállító repülővel, akkor is egy orosz légitársaság gépe zuhant le, a fedélzeten 193 utas, köztük rengeteg gyerek, és egy 10 fős legénység utazott. A balesetnek majdnem 150 halálos áldozata volt. Akkor egy Airbus 310-es típusú géppel történt a szerencsétlenség, ami Moszkvából a Bajkál-tóhoz tartott.

Tupoljev Tu-154

Közepes hatótávolságú, három sugárhajtóműves utasszállító repülőgép, 1968 október 4-én repült először, 1972-ben állt forgalomba, legnagyobb számban az Aeroflot használta, a Szovjetúnió felbomlása után főként belföldi utakra. A sok típusmódosítást megélt gép utolsó példánya 2006-ban gurult ki a gyárból.

A baleseti statisztikák tekintetében nem festhető túl pozitív kép a géptípusról, bár sok esetben emberi mulasztás és nem technikai hiba okozta a Tu-154-esek baleseteit. Az orosz légitársaságokon kívül többek között magyar, kínai, kubai, ukrán, koreai, bulgár, líbiai, szíriai, szlovák zászló alatt repültek.

A gép 48 méter hosszú, 53 tonnás és 950 km/órás a maximális sebessége. Körülbelül 180 utast tud szállítani, utazó magassága 12,1 kilométer, tele kerozintartályokkal 6600 kilométeres távolságra tud repülni.