Piroska
-1 °C
5 °C

Halálbüntetésre számíthat a 'washingtoni rém'

2003.11.13. 10:34
Muhammad társával a vádak szerint 2002-ben tíz embert lőtt le Washington környékén. Az orvövész páros idősebb tagját halálra is ítélhetik, bár ügyvédje szerint nincs rá bizonyíték, hogy ő lőtte volna le Dean Meyers-t, akinek meggyilkolásáért most felelősségre vonják. A többi gyilkosságért valószínúleg ezután felel a feltételezett sorozatgyilkos.
Dean Meyers épp egy benzinkútnál tankolt, amikor a halálos lövés érte. John Allen Muhammad ügyvédje szerint nincs rá bizonyíték, hogy védence húzta volna meg ravaszt. A konkrét eset ami miatt most bíróság előtt áll az orvlövész páros idősebb tagja, 2002 október 9-én történt a Virginiabeli Manassasban. A 42 éves John Allen Muhammad és a 18 éves Lee Boyd Malvo felett külön-külön perben ítélkezik két esküdtszék, a vádak szerint együtt legalább tíz ember előre kitervelt haláláért felelősek.

Muhammad ellen többszörös gyilkosság és közösség megfélemlítése a vád, adta hírül a BBC. Ügyvédje azzal érvel védence védelmében, hogy nem ő volt az, aki meghúzta a ravaszt, ugyanis a virginiai törvények értelmében csak a halálos lövést leadó személyt lehet halálra ítélni. A vád azonban sikeresen bebizonyította, hogy Muhammad teljes befolyása alatt tartotta Malvot, és ezért ugyanakkora felelősség terheli a gyilkosságok elkövetésében, mint a ravaszt meghúzó fiút. A védelem és a vád befejezte tevékenységét, csütörtökön az esküdtek kezdik meg a tanácskozást.

A fiatalabb orvlövész perében szerdán a bírák egyike visszautasította Malvo ügyvédjének indítványát, melyben a védő kérte új esküdtszék felállítását, mondván az jelenlegi esküdtszékből kizártak több, halálbüntetést ellenző tagot. Malvot két személy meggyilkolásával vádolják, az áldozatok egyike Linda Franklin, az FBI szakértője volt. A fiú ügyvédei beszámíthatatlansággal védekeznek. A két tárgyalást az elkövetések helyétől jókora távolságban rendezték, tartva attól, hogy a gyilkosságok helyszínén nem sikerül elfogulatlan esküdtszéket felállítani.