Ellopták az Oscar-szobrokat

2000.03.17. 14:05
Egy héttel a díszes átadási ünnepség előtt eltűnt mind az ötvennégy Oscar-szobor. Az amerikai filmakadémia csütörtökön közleményben tudatta, hogy a Chicagoból érkezett szobrokat a Los Angeles-i raktárból lopták el.

A becsomagolt díjak már a Bell Los Angeles-i telephelyéről tüntek el
Mindez pont két héttel azután következett be, hogy a legjobb film jelölésére szétküldendő szavazólapok szőrén-szálán elvesztek az egyik helyi postahivatal cúgos udvarán. A szervezők arra kényszerültek, hogy szomorú arccal újra kipostázzák mind a 4200 levelet.

De vissza a szobrokhoz! Az Oscarokat a Roadway Express (közúti szállítmányozás, kamion, bréko) juttatta el Chicagóból az egyik helyi posta-társaság a Bell központjába. A gondosan becsomagolt díjak már a Bell Los Angeles-i telephelyéről tüntek el. A szóban forgó posta-társaságnak azért is nagyon gáz ez az eset, mert a szavazólapos incidens is náluk történt.

Különös ismertetőjegyek:
Bronz test, rajta réz, majd ezüst, majd 24-karátos arany borítás
Magassága: 34,3 cm
Súlya: 3.85 kilogramm
Tervezője: Cedric Gibbons, az MGM egykori művészeti igazgatója
Az eredeti menetrend szerint az Oscar-szobrokat február 6-án indították Chicagóból, a Roadway Expressel, és pár nappal később érkezett meg a Bellhez. Az újabb Oscar-szállítmány március 24-én, két nappal az átadás előtt érkezik meg a rendezőkhöz, arra az esetre, ha az eredeti szállítmány nem kerülne elő idő közben. Az ügyben az FBI, és a Los Angeles-i rendőrség vagyonvédelmi alosztálya gőzerővel nyomoz.