Ágnes
-1 °C
2 °C

Angolul kell beszélni a brit McDonald's-okban

2004.11.18. 16:11
Beletiport kisebbségi dolgozói lelkébe a nagy-britanniai McDonald's. A cég legújabb utasítása szerint munkaidőben csak angolul beszélhetnek alkalmazottai a gyorséttermekben. A kisebbségi alkalmazottak a jogvédőkhöz fordultak.
Nyomozást kezdett egy manchesteri McDonald's-ban kihelyezett figyelmeztető felirat miatt a Kampány a Faji Egyenlőségért (CRE) nevű jogvédő szervezet. A gyorsétteremben kihelyezett figyelmeztetés szerint az alkalmazottak kötelesek angolul beszélni az étteremben, beleértve a csak a személyzet által használt helyiségeket is.

A CRE szakértői szerint a cég megsértette dolgozói emberi jogait és az Európai Unió munkaügyi előírásait is.

Sértve érzik magukat

A hetven dolgozót foglalkoztató manchesteri étterem dolgozóinak harmada kisebbségi. Őket mélyen felháborította, hogy munkahelyükön az ország hivatalos nyelvének használatára kényszerítik őket. Panaszukkal Qassim Afzalhoz, a Liberáli Demokrata Párt országos választmányának manchesteri tagjához fordultak.

A kisebbségi ügyek egyik élharcosának számító Afzal nevetségesnek tartja a McDonald's utasítását. Véleménye szerint a dolgozókat megfosztják attól, hogy természetes módon fejezzék ki magukat. Mint mondta, nemzetközi vállalatként a McDonald's-nak érzékenyebbnek kéne lennie a kérdésben.

Közös nyelv kell

A manchesteri étterem vezetői nem kívántak válaszolni a BBC megkeresésére, nemúgy a nagyvállalat londoni központja. A cég szerint számukra a csapatmunka a legfontosabb, és ebbe beletartozik a beszélt nyelv is.

"Nagy-Britanniában hetvenezer fős, etnikailag nagyon is sokszínű munkaerőt alkalmazunk. Ugyanakkor a szolgáltatás minőségének fenntartásában fontos egy közös nyelv használata, Nagy-Britanniában ez pedig az angol", áll a cég közleményében. "Munkaidőn kívül természetesen tiszteletben tartjuk alkalmazottaink jogát, hogy olyan nyelven beszéljenek, amilyenen csak akarnak", zárta közleményét a cég.