Adalbert
13 °C
21 °C

Előállították az Orbán megnyúzására felszólító Paizs Miklóst

2004.11.11. 14:27
Több órán keresztül hallgatta ki a rendőrség ifjúságvédelmi osztálya Paizs Miklóst csütörtökön. A BRFK izgatás alapos gyanúja miatt eljárást indított Sickratman ellen.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Főosztálya közösség elleni izgatás miatt eljárást indított P. Miklós Lajos (Paizs Miklós, művésznevén Sickratman) ellen, írja közleményében a BRFK. A "gyanúsított 2004. október 12-én egy kereskedelmi rádió műsorában (a Budapest Rádióban) olyan kijelentéseket tett, melyek alkalmasak arra, hogy a lakosság egyes csoportjai ellen gyűlöletre uszítsanak" - indokolja a rendőrség a megalapozott gyanú miatt elrendelt nyomozást.

Megjelentek a lakásán

Paizst a rendőrök csütörtökön a lakásáról előállították, tudtuk meg. A dalszerző az Indexnek elmondta, hogy három nyomozó reggel, nem sokkal hét előtt jelent meg a lakásán, ahol házkutatást tartottak, és az ominózus dal eredeti szövegét keresték - mondta.

Paizs említett dalában a következők hallhatók: "Orbán Viktort élve megnyúzni, Lovas István kibelezni, kiherélni, Kövér Lászlót lámpavasra kötni, Csurka Istvánt jégcsákánnyal ütni, Bencsik Andrást késhegyre szúrni, az összes Magyar Nemzetest fejbe rúgni." Továbbá: "Fajra zsidó ez a megélhetési magyar, egy zsidó zombi, aki zsidó vért akar. Hát ilyenekből áll ez a jobboldal, menjenek a picsába, de azonnal! Üssed, verjed, kúrjad, szúrjad, vágjad, akasszad! Élve ne hagyjad!".

Ez a szöveg második sora

A több órán keresztül elhúzódó kihallgatáson a rendőrök többek között arra voltak kíváncsiak, hogy volt-e "tettestársa" Paizsnak, aki az Indexnek a jegyzőkönyvből idézte azt a részt, amelyben a dal címe és a végül a köztudatban megismert cím közötti különbség okait firtatták: "Kérdésre elmondom, hogy kábé két hónappal ezelőtt a noteszembe írtam a "Balra át" című opuszt. Ez a "Balra át" című opusz megegyezik a később a "mi a szar a magyar ugaron" a köztudatba megismert szöveggel. Én a "Balra át" címet adtam ennek a szövegnek, de a köztudatba pedig így ment át. Úgy gondolom, hogy a köztudatba azért ezzel a címmel ment át, mivel a szövegnek ez a második sora".

Ízléstelenségért börtön

A rendőrség szerint Paizs gyanúsítottkénti meghallgatása során a gyanúsítással szemben ellenvetéssel élt. Paizs az Indexnek azt mondta, hogy nem érti a gyanúsítást, szerinte ugyanis a dalszöveg művészeti vagy politikai kérdés, nem rendőrségi ügy. "Az ízléstelenségért nem jár börtön" - tette hozzá.

Paizs, mielőtt a rádióban lejátszották volna, művét elküldte a Magyar Nemzetnek és Lovas Istvánnak is, de akkor nem reagáltak a szövegre. A Budapest Rádió adását követően viszont a Fidesz az Országos Rádió és Televízió Testülethez fordult, mert - ahogyan fogalmaztak - "véleményük szerint a médium uszításnak, közösség elleni izgatásnak adott teret".