Krisztina
18 °C
24 °C

Városházán vetélkednek a pálinkák

2003.08.26. 21:49
A gyógyszer sem kárhoztatható egyesek gyógyszerfüggőségéért, így a pálinkán sem kérhető számon az alkoholizmus - vélekedett a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója. A kecskeméti városházán zajló pálinkaverseny megnyitóján az az óhaj is elhangzott, hogy divattá kellene tenni a hungarikumnak számító pálinka fogyasztását.
Az idei országos pálinkaversenyre beküldött minták alapján jó esély van arra, hogy az immár hungarikumnak számító gyümölcspálinka exportja három éven belül megduplázódjon. Jelenleg 100 ezer hektoliterfok körüli az export, ami 50, illetve 40 fokos itallal számolva hozzávetőleg 200 ezer, illetve 250 ezer hektoliternek felel meg - mondta Győry László, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója a Kecskeméten megkezdődött pálinkaverseny megnyitóján. Győri tájékoztatása szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tarpától kezdve az őrségi Velemig, az ország csaknem egészéről 19 termelő 68 mintával nevezett be a versenyre, a tavalyinál lényegesen jobb minőségű termékekkel. Kiemelte: részint a minőség látványos javulása, részint pedig egy új irány, azaz egy úgynevezett fajtaspecifikus pálinkacsalád megjelenése indokolja azt az optimizmust, hogy az európai uniós csatlakozás kihívásai ellenére a magyar gyümölcspálinka imázsa mind Magyarországon, mind külföldön növekedni fog.

Magyar étkezéshez magyar pálinka

A kihívást az jelenti, hogy a jelenlegi kereskedelmi egyezmények alapján a magyar pálinkát vámmentesen exportálhatjuk, míg az importot 7.800 hektoliterfok kvóta kivételével 40,8 százalékos vám sújtja, ami a csatlakozás után értelemszerűen nem érvényesíthető - tette hozzá a szövetségi elnök megjegyezve: valószínű, hogy a vámmentesen behozott külföldi italokat az első években a magyar fogyasztók a jelenleginél nagyobb mennyiségben vásárolják majd, de reményei szerint három éven belül beáll az a trend, ami külföldön is érvényesül, hogy 80 százalékban a helyi termékeket fogyasztják.

A megnyitón elhangzott: a cél, hogy a vendéglátásban és a kereskedelemben nagyobb teret kapjon a pálinka, váljon "divattá" a legismertebb gasztronómiai helyeken is, hogy a vendég az étkezéshez pálinkát fogyaszt, és a külföldi vendég így viszi a magyar ital jó hírét magával - fogalmazott. Győry László kiemelte: részint a versennyel, részint a versenyhez kapcsolódó szimpóziummal arra is rá kívánnak mutatni, hogy a pálinka kismértékben igen jó hatású az emberi szervezetre, az igazi magyar gasztronómia nem képzelhető el kultúrált pálinkafogyasztás nélkül. "Éppen úgy, ahogyan a gyógyszert sem kárhoztatja senki, mert néhányan gyógyszerfüggőkké válnak, ugyanúgy a pálinkát sem szabad kárhoztatni egyesek alkoholizmusa miatt" - hangsúlyozta.