Városházán vetélkednek a pálinkák
Magyar étkezéshez magyar pálinka
A kihívást az jelenti, hogy a jelenlegi kereskedelmi egyezmények alapján a magyar pálinkát vámmentesen exportálhatjuk, míg az importot 7.800 hektoliterfok kvóta kivételével 40,8 százalékos vám sújtja, ami a csatlakozás után értelemszerűen nem érvényesíthető - tette hozzá a szövetségi elnök megjegyezve: valószínű, hogy a vámmentesen behozott külföldi italokat az első években a magyar fogyasztók a jelenleginél nagyobb mennyiségben vásárolják majd, de reményei szerint három éven belül beáll az a trend, ami külföldön is érvényesül, hogy 80 százalékban a helyi termékeket fogyasztják.A megnyitón elhangzott: a cél, hogy a vendéglátásban és a kereskedelemben nagyobb teret kapjon a pálinka, váljon "divattá" a legismertebb gasztronómiai helyeken is, hogy a vendég az étkezéshez pálinkát fogyaszt, és a külföldi vendég így viszi a magyar ital jó hírét magával - fogalmazott. Győry László kiemelte: részint a versennyel, részint a versenyhez kapcsolódó szimpóziummal arra is rá kívánnak mutatni, hogy a pálinka kismértékben igen jó hatású az emberi szervezetre, az igazi magyar gasztronómia nem képzelhető el kultúrált pálinkafogyasztás nélkül. "Éppen úgy, ahogyan a gyógyszert sem kárhoztatja senki, mert néhányan gyógyszerfüggőkké válnak, ugyanúgy a pálinkát sem szabad kárhoztatni egyesek alkoholizmusa miatt" - hangsúlyozta.