Elmaradt a párbaj a Hunyady-téren

2000.05.08. 18:55
Hosszú évtizedek után először került volna sor duellumra Magyarországon a De Sgardelli Ceasar magyar királyi honvéd alezredes által összeállított 1932-es párbajkódex alapján. Kőbányai János író azonban a kitűzött déli órákban nem jelent meg a Hunyady téren Rózsa Flores Eduardo, a Horvát Hadsereg nyugalmazott ezredesének kihívására.

A kihívó, Rózsa Flores Eduardo, a Horvát Hadsereg nyugalmazott ezredese azért külde el a klasszikus szabályok figyelembe tartása mellett párbajsegédjét, mert véleménye szerint Kőbányai írásaiban, beszédeiben, "sorozatosan, hosszú időn keresztül semmibe veszi a délszláv háború több százezer áldozatát, az ott élők kínszenvedéseit, a becsületükben meggyalázott nők tragédiáját, kik között a kihívó számára igen közeli emberek is voltak." Az író értesüléseink szerint a segédet nem fogadta, csupán az ablakból tárgyalt vele, és azt is közölte, hogy szívesebben állna ki matematikai feladványokat megoldó versenyre.

Rózsa azt is a Múlt és Jövő kulturális folyóirata főszerkesztőjének, Kőbányainak a szemére vetette hogy az író az idei filmszemlén, a Magyarok a balkáni háborúban című filmről rendezett opponensi vitában is egyoldalúan mutatta be a tényeket és csak a mintegy kétezer fős boszniai zsidó közösség identitásáról beszélt. Ezért amennyiben a boszniai áldozatok nem kapnak hétfő déli tizenkettőkör nyilvános elégtételt az írótól, akkor kezdetét veszi az első vérig tartó ökölpárbaj - ígérte.

Ez végül is nem történt meg Kőbányai János nem jelent meg hétfőn a Hunyadi téren. A kihívó szerint cikkekben, írásokban, boiszniai polgárok nyilatkozataival lehetetlenítik el az írót és lerántják leplet valós szarajevóbeli ténykedéséről.