Ödön
2 °C
11 °C

A Hortobágyon bolyong a fekete párduc

2002.02.05. 10:50
Két napja hiába keresik azt a fekete párducot, melyet vasárnap látott egy férfi Bihartorda határában. Az állat komoly veszélyt jelenthet az emberekre, ezért a polgármesteri hivatal többször figyelmeztette a lakosságot. Ha elfogják, a Debreceni Állatkertbe szállítják a párducot.
Kedden beszüntették a fekete párduc felkutatására vasárnap indított hajtóvadászatot, de a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) szakemberei továbbra is keresik az állatot. Szakemberek szerint egy kis területen értelmetlen kutatni, ugyanis vasárnap óta akár 50 kilométert is megtehetett a veszélyes fenevad.

- Eredménytelen volt az a hétfői hajtóvadászat, amelyet a fekete párduc kézre kerítésére indítottak - közölte az Index érdeklődésére a Hajdú-Bihar megyei Nagyrábé polgármestere, Józsa Kálmán.

Halló, halló, figyelem...

A polgármester elmondta, hogy a veszélyes ragadozót utoljára vasárnap látta a falu határában egy helybéli kislány. Először egy földesi férfi és családja pillantotta meg az állatot Bihartorda és Nagyrábé között. A környező településeken a polgármesteri hivatal ezután hangosbeszélőn többször is figyelmeztette a lakosságot a párduc-veszélyre. Arra kérték a lakosságot, hogy senki ne induljon el gyalogosan a két település között.

Józsa Kálmán tájékoztatása szerint a szakemberek sem tudják, hogyan került a félelmetes ragadozó a környékre. - Többen arra gyanakszanak, hogy valaki valahol illegálisan tartott párducot otthonában, és most elengedte, vagy elszökött. A szakemberek szerint ha ez így van, akkor várható, hogy az állat előbb utóbb keresni fogja az emberek társaságát.

Megtámadhat embereket is

A párduc - még ha szelídített is - nagy veszélyt jelenthet, mivel nem csak táplálékszerzés céljából öl: ösztöneitől vezérelve, minden látható ok nélkül is rátámadhat az emberre.

Emiatt a keresés rögtön megindult, miután a Debreceni Állatkert szakemberei azonosították a talált lábnyomokat. A vizsgálat szerint a nyomok valóban egy párductól származnak. A keresésben részt vettek a megyei rendőrkapitányság járőrei és a debreceni állatkert szakemberei is.

A rendőrség járőrözik

A rendőrség azonban keddtől nem vesz részt aktívan a keresésben. A megyei kapitányság szóvivője, Gyulai József arról tájékoztatta az Indexet, hogy elsődleges feladatuk a lakosság védelme, ezért a környező településeken több járőr teljesít szolgálatot.

Az egyébként szigorúan védett fenevadra a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai altató puskával vadásznak. Ha sikerül befogni az állatot, a Debreceni Állatkertbe szállítják.

Csak egy nagy kandúrt láttak

Hétfőn délben a tv2 stábja Bihartorda határában, az elhagyott vályogvető gödröknél láttak egy fekete állatot - értesült a HavariaPress. Később azonban kiderült, hogy csak egy termetesebb házi macskát néztek párducnak. A Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei összehasonlították a macska és a párduc lábnyomait feltételezve, hogy korábban tévedtek, a nyomok azonban nem egyeztek.

A párduc
Előfordul Kisázsiától és az Arab-félszigettol Délkelet-Szibériáig és Hátsó-Indiáig, Jáván, Afrikában a Szaharától délre.

A nőstények testtömege 28-60 kg, a hímeké 37-90 kg, marmagasság: 0,45-0,78 m

Óriási elterjedési területén a legkülönfélébb biotópokban előfordul. Egyaránt otthon van a hegységekben, sziklás területeken, szavannákon és őserdőben. Egyik alfaja egészen a tajgaövezetig felhatol. A legtöbb helyen éjszakai életet él, ám néhol - ahol nem háborgatják - nappal is vadászik. Zsákmányát a hiénák elől sokszor a fákra cipeli fel. Magányosan járja territóriumát. Szinte minden állatkertben megtalálható, ám tisztavérű alfajai csak kevés helyen láthatók.

A fekete párducok nem képviselnek önálló fajt vagy alfajt, csupán színváltozatról van szó. Megfelelő fényben, a fekete szőrben is látszanak a foltok. Előfordult, hogy egyetlen almon belül találtak fekete és foltos kölyköket. Fekete színváltozata a párduc szinte minden alfajának lehet, ám Afrikában nagyon ritka, míg Délkelet-Ázsiában viszonylag gyakori a melanisztikus változat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?