Lehel
17 °C
27 °C

Visszamenőleg is kérhetnek adatokat a parkolási társaságok

2003.10.09. 10:33
Joggal kérhetnek adatokat a parkolási társaságok a gépjármű-nyilvántartásból, de ezen igényük csak a fizetés nélküli parkolás napjára vonatkozhat. A megszerzett személyes adatokat viszont tilos tárolniuk, illetve a korábban jogellenesen szerzett adatokat is kötelesek törölni.
A parkolási társaságoknak lehetőségük van személyes adatok igénylésére a gépjármű-nyilvántartásból követelésük érvényesítéséhez, függetlenül attól, hogy mikor keletkezett a követelési igény - áll Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos csütörtökön megjelent állásfoglalásában.

Ez 2003. április 19. előtt a Legfelsőbb Bíróság, illetve a biztos megállapításai szerint is jogellenes volt, azonban a "közúti közlekedési nyilvántartásról szóló" 1999. évi törvény április 19-én hatályba lépett módosítása után új helyzet állt elő. Az elmúlt fél évben érkezett számtalan beadvány miatt az adatvédelmi biztosnak állást kellett foglalnia abban a kérdésben, hogy vajon a 2003. április 19-ét megelőzően keletkezett tartozások érvényesítése érdekében a parkolási szolgáltatást nyújtó társaságok kaphatnak-e személyes adatokat a nyilvántartótól.

Az adatvédelmi biztos szerint nincs jelentősége annak, hogy a követelés mikor keletkezett: az adattovábbítást lehetővé tevő törvénymódosítás előtt keletkezett követelések érvényesítése érdekében is kérhetők adatok. A parkolás időpontja annyiból lényeges, hogy a társaság csak ezen időpontra nézve kérhet adatot, vagyis csupán azt kérdezheti meg a nyilvántartótól, hogy a fizetés nélküli parkolás idején ki volt a gépjármű üzembentartója.

Az állásfoglalás foglalkozik a parkolási szolgáltatást nyújtó társaságok által korábban - jogellenesen - megszerzett személyes adatok kérdésével is. Eszerint a korábban jogellenesen megszerzett adatokat törölni kell, és a behajtatlan követelések érvényesítésére az üzembentartók adatait az új szabályok szerint kell kérni a nyilvántartásból.

Az adatvédelmi biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a parkolási szolgáltatást nyújtó társaságok által jogszerűen megszerzett adatokat nem tárolhatják el esetleges későbbi felhasználásra, a követelés érvényesítése után újabb követelések érvényesítésére már nem használhatják.