Mihály
12 °C
21 °C

Jogellenesen gyűjtötték a nem fizető autósok adatait

2003.04.30. 16:54
Jogellenesen gyűjtötte a nem fizető autósok adatait a Legfelsőbb Bíróság szerint két parkolási társaság - jelenti a HavariaPress. A bíróság a szerdai döntésével így a nem fizető autósoknak adott igazat a parkolási cégekkel szemben. Kártérítést is követelhetnek a Belügyminisztériumtól azok az autósok, akiknek adataihoz jogellenesen jutottak hozzá a parkoló-társaságok.
Az ügyben a Magyar Autóklub indított pert a gépkocsi-tulajdonosok képviseletében, a BM Adatfeldolgozó Hivatalával illetve a Centrum Parkoló Kft-vel szemben. A korábbi ítéletek a parkolási társaságoknak kedveztek. A Legfelsőbb Bíróság azonban szerdai felülvizsgálati eljárásán úgy határozott, hogy az adatfeldolgozó hivatal jogellenesen továbbította a nem fizető autósok adatait a Centrum Parkoló és az Euro-Inford Adatkezelő Kft.-nek.

Kikérték a tulajdonosok adatait

A budapesti parkolási társaságok a parkolódíjat nem fizető autósoktól úgy próbálták behajtani a tartozást, hogy a rendszám alapján kikérték a tulajdonosok adatait a nyilvántartó hivataltól. A határozat értelmében azonban a parkolási társaságok nem büntethették volna meg a bliccelőket, mivel jogszerűen nem szerezhették meg személyes adataikat.

Az LB részben hatályon kívül helyezte, részben pedig megváltoztatta a Fővárosi Bíróság tavaly nyári jogerős ítéletét, amely még a Belügyminisztériumnak adott igazat.

Az autósok a Belügyminisztériumot is perelhetik

Az adatkezelés törvényi szabályozása mindazonáltal egy 2003 tavaszi törvénymódosítás alapján megváltozott. A továbbiakban így már nem hivatkozhatnak adataik sérelmére a parkolási díjat nem megfizető autósok.

Az LB határozata a törvénymódosítás előtti időszakra vonatkozik. Azok az autósok viszont, akiknek adataihoz jogellenesen jutottak hozzá a parkoló-társaságok, kártérítést is követelhetnek a Belügyminisztériumtól.