Ágnes
-1 °C
2 °C

Egymillió ember tüsszög

2006.08.25. 07:58
Az utóbbi napokban annyira feldúsult a levegő parlagfűpollen-tartalma, hogy most még az enyhén allergiásoknál is jelentkeznek a tünetek. Az irtás nem nagyon segített az allergiások helyzetén. A szakemberek szerint a tünetek csökkentésére a gyógyszerek mellett a kecsketej a legjobb.
Az elmúlt 3 napban olyan magas volt a levegő parlagfűpollen-tartalma, hogy most még az enyhébb allergiásoknál is jelentkeznek a tünetek. Az orvosok szerint azok, akik most nagyon rossz állapotban vannak, mindenképpen gyógyszeres kezelésre szorulnak.

A szakemberek szerint még akkor sem javulna az allergiások állapota, ha a hazai parlagfűirtás olyan hihetetlen eredményt mutatna föl, hogy megnegyedeli a parlagfűves területek számát.


A parlagfű gyermekei

Nékám Kristóf, az Allergológiai Társaság elnöke szerint Magyarországon mintegy egymillióra tehető a parlagfűre allergiások száma. Rémisztő tendenciának minősíthető, hogy évről évre, mintegy 7-10 százalékkal növekszik azoknak a száma, akik valamire allergiásak. Ők az első években még nincsenek olyan állapotban, hogy komolyabb gondot jelentene számukra ez az érzékenység, általában 2-3 év múlva fordulnak orvoshoz. A professzor hangsúlyozta, hogy a dohányosok lényegesen rosszabb helyzetben vannak az allergiás betegségek tekintetében.

Igyon kecsketejet
A lakosság 20-30 százaléka szenved valamilyen allergiás megbetegedésben, melyek számottevő részét a virágpor, ezen belül is a legagresszívabb parlagfűpollen okozza. A gyomnövény júliustól október végéig virágzik, a betegség megelőzhető az allergiát kiváltó tényező megszüntetésével, a parlagfű irtásával. Az újabb kutatások szerint a parlagfű allergiát a szokásos medicinák helyett jól lehet kezelni kecsketejjel. Ha a kecskét parlagfűves legelőn tartják, akkor a lelegelt parlagfű allergén anyagaira ellenanyag képződik a kecske vérében, ami a tejében is megjelenik.

Keresztreakciók

Felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes odafigyelni az úgynevezett keresztreakciókra, mert ezek ronthatják a tüneteket. Ezért is adták a napokban kiadott, Az Allergiáról mindenkinek című kötetük alcíméül azt, hogy "mi köze a parlagfűnek a görögdinnyéhez?" Nem mindenki számára ismert, hogy például a parlagfűnek és a dinnyének, valamint a banánnak, ezenkívül a különböző latex-féleségeknek, azaz gumitermékeknek is lehet olyan hatása, ami súlyosbítja az allergiás tüneteket.

Elmondta, hogy tavaly a gyógyszerkasszából az allergiás betegségek kezelésére 22 milliárd forintot fordítottak, emellett mintegy 10 milliárd forintra lehet becsülni az allergia elleni természetgyógyászati készítmények piacát.

Eredménytelen a parlagfű razzia

Európában hazánkat tartják a parlagfűvel leginkább szennyezett országnak. Vagyis hiába az egy évvel ezelőtti szigorítás. Tavaly óta az önkormányzatok 20 ezertől akár 2 millió Ft-ig büntethetik azokat, akik saját területükön nem irtják a gyomnövényt. Valamelyest kevesebb a parlagfű, de az allergiások száma tovább emelkedett.


Az össz termőterületek parlagfű fertőzöttsége
Ingyenes könyv az allergiáról
Az allergiáról szóló mindenki számára közérthető ingyenes kiadványt mutattak be az Országos Egészségfejlesztési Intézetben (OEFI). Az Allergiáról mindenkinek című kiadvány célja, hogy a betegség megelőzésére és részben gyógyítására szolgáló információkat, tanácsokat adjon.

A kiadvány ismerteti az allergiás betegségek kialakulásához vezető élettani folyamatokat, magukat a betegségeket és az ellenük való védekezés lehetőségeit. Színes képek mutatják be, hogy néznek ki a leggyakrabban allergiát kiváltó anyagok, és mi minden elfogyasztása okozhat allergiás reakciót. A kötetben tesztek találhatók arra vonatkozóan, hogyan ismerhető fel a betegség, s mikor kell orvoshoz fordulni. A kötet függelékében felsorolják az allergiás betegeket tömörítő civil szervezeteket, és asztmás gyógyúszás lehetséges helyszíneit, valamint felsorolnak több allergiával foglalkozó honlapot is. Az OEFI, valamint a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság gondozásában megjelent kötet ingyenes. Bárki megrendelheti postai úton az OEFI-nél a 1062 Budapest, Andrássy út 82., illetve a allergiarolmindenkinek@oefi.hu e-mail címen.