Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Helyreállt az áramszolgáltatás Piliscsabán

2004.02.24. 16:30
Kétnapos nélkülözés után kedd délután helyreállt az áramszolgáltatás Piliscsabán. Az elmúlt éjjel két család vette igénybe a szakiskola által nyújtott szállást. Isaszegen, az áramszünet miatt, a szennyvíz visszafelé kezdett folyni a házakba. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy út jegesedés miatt még napközben is járhatatlan volt.
Kétnapos áramszünet után ismét van világítás Piliscsabán, miután az elektromos művek szakemberei kedd délutánra kijavították a megrongálódott vezetékeket - közölte a Piliscsabáért Egyesület titkára, László Erika. Piliscsaba vasárnap este fél tizenegy óta volt áram nélkül.

Jeges fatörzsek

A magasfeszültségű vezetékek az ónos eső miatt irreálisan nagy terhelésnek voltak kitéve, így több helyen zárlat keletkezett. Más helyen jeges fatörzsek hullottak rájuk.

Járhatatlan út Borsodban
A jegesedés miatt kedden délelőtt már csak egyetlen út volt járhatatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta az MTI-t a megyei közútkezelő kht. ügyeletese. Sokat javult a közlekedési helyzet az elmúlt huszonnégy órában, egy út azonban továbbra is járhatatlan, ugyanakkor minden települést megközelíthető - közölte Balabás Tihamér. Hozzátette: egyelőre nem lehet közlekedni a Hollóházát Kékeddel összekötő úton, de mind a két település más irányból megközelíthető.

Nehezen járható az égerszögi bekötőút, a 3-as számú főúton Méra és Novajidrány között pedig vízátfolyásos szakaszok nehezítik a folyamatos haladást - mondta el az ügyeletes.

Rozovits Ferenc, az önkormányzat vezető főtanácsosa az Indexnek elmondta: az ónos eső az egész térséget sújtotta, a legtöbb kárt Piliscsaba erdős, "felső részén" okozta. Az önkormányzat a katasztrófavédelemtől is segítséget kért, hogy minél kevesebben szenvedjenek az áramszünet következményeitől.

Beüzemelték a kályhákat

A legtöbb áram nélkül maradt ház gázfűtésre épült, amelyben a keringtető szivattyú működtetéséhez nélkülözhetetlen az áram. A település erdőgazdálkodási és mezőgazdasági szakiskolájának igazgatója felajánlotta, hogy intézményében meghúzódhatnak éjszakára a fűtés nélkül maradtak. Az elmúlt éjjel két család élt a lehetőséggel, sok helyen ugyanis beüzemelték a használaton kívüli kályhát.

A fűtés hiánya miatt két óvodát bezártak, s a gyerekeket ideiglenesen egy harmadik óvodában helyezték el, ahol nem szünetel az áramszolgáltatás. Két helyi iskolában is szünetel az oktatás.

László Erika délután azt mondta, hogy Piliscsabán már van áram, a vízellátás megindult, lehet fűteni. Az utcákon - az ónos eső következtében a fákon keletkezett jégréteg miatt - továbbra is veszélyes közlekedni. A nagy súly miatt a faágak sorra törnek le, s mindez jelentős károkat okozott a védett platánfa-sorban is.

Áramkimaradás volt Isaszegen is. A tűzoltók két aggregátort szállítottak a településre, mert a városi szennyvíztisztító-telep áramszolgáltatása nem működött, és a szennyvíz visszafelé kezdett folyni a házakba.

Személyi sérülés nincs

Közel ötszázszor riasztották a tűzoltókat a hétfőről keddre éjszaka, azaz mintegy ötször többször mint általában az ónos eső és a jegesedés miatt történt esetek miatt. Dobson Tibor katasztrófavédelmi szóvivő kedd reggel az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a riasztások mintegy kétharmada a fővárosra és Pest megyére korlátozódott.

E két területet szórta meg leginkább a csapadék, ezért különösen sok volt a fakidőlés, az ág- és felsővezeték-leszakadás. Útakadályok keletkeztek, sok volt a koccanásos baleset, az árokba csúszás és az épületkárosodás, de személyi sérülésről a katasztrófavédelmi szóvivőnek nincs tudomása.

A Vértes útjain kidőlt fák és letört faágak nehezítik a közlekedést. A Nagyegyháza és Szárliget közötti szakaszt lezárták a forgalom elől. A járműveket az 1-es főútra terelik. Borsodban a Hollóháza-Kéked közötti útszakaszt valamint az egerszögi bekötőutat kellett lezárni a közlekedés biztonsága érdekében.

Az időjárás.hu szerint a következő napokban gyakran lesz erősen felhős az ég és további csapadékra számíthatunk. Délen inkább eső, északon viszont havazás is kialakul.