Klaudia
-3 °C
3 °C

Tíz évig molesztálta áldozatát egy katolikus pap

2005.06.30. 12:49
Több mint hatszázezer font büntetés szabott ki a bíróság az angol katolikus egyházra egy évtizedes szexuális visszaélés miatt. A pedofil pap hét évvel ezelőtt halt meg, áldozata súlyos mentális károsodást szenvedett, jelenleg állandó felügyeletre szorul, és skizofréniában, valamint poszttraumás stresszben szenved.

Rekord összegű, több mint hatszázezer font kártérítésre kötelezte csütörtökön az angol-walesi katolikus egyház birminghami érsekségét a manchesteri felsőbíróság egy évtizedekre visszanyúló szexuális visszaélési eset miatt. A jogerős végzés szerint az egyháznak költségekkel együtt 675 ezer fontot (240 millió forintot) kell fizetnie, amiért egy azóta elhunyt katolikus pap egy gyermeket nyolcéves korától, 1977-től kezdve tíz éven keresztül zaklatott szexuálisan, írja a BBC.

Súlyos mentális károsodás

Christopher Clonan a birminghami érsekség alá tartozó coventryi egyházközség papja volt, és amikor az ügy kezdett kiderülni, a meginduló rendőrségi vizsgálat elől először Írországba, majd Ausztráliába menekült, ahol 1998-ban, alkoholizmus okozta betegségekben meghalt.

A most is csak "Mr. A"-ként azonosított sértett a csütörtöki ítélet szerint súlyos mentális károsodást szenvedett a tíz éven át folyó szexuális üldöztetés miatt, jelenleg állandó felügyeletre szorul, és skizofréniában, valamint poszttraumás stresszben szenved. Az ítéletben nem részletezte a bíróság, hogy Christopher Clonan milyen szexuális visszaéléseket követett el a gyermek ellen.

Az érsekség nem vitatja az ítéletet

"Mr. A" nem Clonan első áldozata: egy másik sértettnek, aki ellen szintén ez a pap követett el szexuális bűncselekményt, már korábban megítéltek 325 ezer font kártérítést. Csütörtöki sajtókommentárok szerint azonban a katolikus egyháznak még több tucatnyi hasonló, a jogi előkészítés különböző szakaszaiban járó eljárással, és további hatalmas pénzbüntetésekkel kell szembenéznie.

A birminghami érsekség, amely ellen formálisan a per zajlott, csütörtöki közleményében nem vitatta az ítéletet, és elismerte, hogy a néhai papja által okozott bizalmi kár "súlyos és tartós". Az érseki hivatal egyben elnézést kért azoktól, akik hasonló sérelmeket szenvedtek el.

Gyerekprostitúcióval foglalkozó hálózatot számoltak fel
Cigánytáborban élő gyerekeket prostitúcióra kényszerítő hálózat tizennégy tagját vette őrizetbe a rendőrség Olaszország északi részén - közölték csütörtökön a hatóságok. Giuseppe Serlenga, a helyi rendőrség tisztségviselője elmondta, hogy a Verona külterületén álló táborból hat, 12 és 15 év közötti gyerek vált a hálózat áldozatává. Az elfogottak közül ketten a városi önkormányzat alkalmazásában segédkeztek a cigánytábor ügyeinek intézésében, és kenőpénzért szemet hunytak az ott történtek felett. Rajtuk kívül a rendőrség őrizetbe vett nyolc olyan személyt, akit a gyerekek megrontásával gyanúsítanak és négyet a táborbeli szülők közül.