People to People

2000.07.02. 16:14
Ha virágkötők vagyunk, túl a harmincon, kedvenc időtöltésünk a telefonkábel-rablás és maradék óráinkban matricákat gyűjtünk halódó futballklubokról, nyilvánvalóan olyan helyen szeretnénk nyaralni, ahol heppjeink abszolúte kielégülést kaphatnak. Tehát egy olyan holland, kubai, fidzsi virágkötőt fogunk keresni, akinek már van matricája a Fradiról, barkácskészletéből nem hiányzik a rézdrótvágó, és életkora középtájon vágja át hosszúnak hitt pályafutását. Ő az ideális vendégváró, őt kell keresni az idegenben.
Évi ötezer forint ellenében meg is találhatjuk, ráadásul a mindenkori amerikai elnök vigyázza féltő gondoskodással tétova lépteinket. Ezt hívják People to People-nak, és akármilyen idealisztikusnak hangzik is, biztos jól esik a prágai belvárosban berongyolni egy rekesz csehsörtől valami alteregóval átellenben.

Dwight D. Eisenhower
A People to People kulturális és idegenforgalmi világszervezet alapítója
Amikor a serény szovjet nép a magyar néptest gennyes sebeinek begyógyításában segítkezett, Amerikában Eisenhower elnök megalapította a People to People kulturális és idegenforgalmi világszervezetet. Az elképzelés szerint a népeket közelebb kell hozni egymáshoz, hogy minél közvetlenebbül ismerjék meg egymás kultúráját, betekintést nyerjenek egymás elrejtett tereibe, gondolataiba, és necsak a műemlékek állagából vonjanak le ilyen-olyan következtetéseket. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy egy adott nép adott tagja kiválasztja egy másik nép leginkább szimpatikus tagját, és elmegy hozzá nyaralni. A szimpátia alapja bármi lehet. Hobbi, munka, érdeklődési kör, de rafináltabb néptagok lokálisan is szívesen választanak, és ebben a kontextusban már tökéletesen érthető a Riviéra partján lakó kukásnéni népszerűsége.

-Nálunk nemrég indult a szervezet, pedig Európában, Ázsiában, és Amerikában rendkívül népszerű a kezdeményezés. Ráadásul nem áll meg a turizmusnál, mert ha valakinek olyan dologra van szüksége, ami nálunk nem beszerezhető, a kapcsolatok révén, heteken belül megoldódhat minden problémája - mondja Hey Lóránt a magyarországi szervezet elnöke.

Tolerancia és megértés

A People to People világszervezetnek jelenleg 39 tagországa van, amelyeknek kétszáz irodájában történik folyamatos adatáramoltatás. A kezdeti filozófia azonban sokkal általánosabb volt, mint a turisták napi gondjainak csökkentése. Eisenhower az alakuló konferencián a tolerancia, és a megértés szavakat íratta a szervezet zászlajára, ami kellően megfoghatatlan ahhoz, hogy ezen hasábokon minden ízében megfogjuk. Persze a kultúra sokszínűségét hirdető programok nagy népszerűségnek örvendtek, a Föld nevű bolygón mégis a csekély összegből finanszírozható ,,utazás-utaztatás" szekció maradt. Mindezek ellenére a szervezetet hazánkban a 260 tagon kívül szinte senki sem ismeri.

Ki lehet az elnök!?

A Magyar Turizmus Rt.-nél például még soha sem hallottak róla, és könnyen gyanítható, hogy a hivatal munkatársnőjének John Lennon ugrott be a szervezet nevéről, nem pedig a rengeteg érdeklődő. Az Index hasonló módon járt az amerikai nagykövetségnél is, bár a tisztségviselő dicséretére legyen mondva, egy órán belül előkerült a szervezet website-ja. Ennek ellenére a magyarországi elnök információját, miszerint a szervezet feje a mindenkori amerikai elnök, enyhe bizalmatlanság fogadta, majd határozott tagadással zárták le hivatkozásokkal telített vitát.

Piramisjáték és bolsevizmus

A People to People világszervezetnek jelenleg 39 tagországa van
Magyarországon 1993-ra nyúlnak vissza a kezdeményezés gyökerei. Az amerikai anyaszervezet Dr. Váralljai Csocsán Jenőt bízta meg a koordinációs munkával, az oxfordi egyetemi tanár azonban nehézkesen boldogult a kezdeti időszakban. (Sokan azt gondolták, hogy az egész hajcihő - beszervezés, pénzbefizetés - valamiféle piramisjáték ezért nem adták nevüket, és arcukat a kezdeményezéshez) Így szinte kapóra jött, hogy a Pázmány Péter Tudományegyetemen vállalt munkát, mert itt a propagálás miatt a diákok között beindulhatott az önszerveződés, és végre lett taglétszám is, ami nem jelent hátrányt egy formálódó szervezet életében. A diákok közül Csocsán alapító elnök idejében hatan utaztak ki külföldre, azonban a szervezet senkit sem tudott fogadni.

-A szervezetben nem volt szó szoros értelmében vett reciprocitás. Külföldön megértették, hogy nem rendelkezünk erős anyagi bázissal, és elfogadták, hogy a bolsevizmus bukása után, örülünk, hogy élünk. - mondja Váralljai, és Háry Marianna nevét említi, aki többször is járt az Egyesült Államokban a People to People jóvoltából.

Nem minden papsajt

Háry Marianna szívesen idézi fel a mozgalom kezdeti erőpróbáit, mivel ő volt az avatatlan titkár, és így ráhárult a plakátragasztás, valamint az első őrsi gyűlések megszervezése. Szavaiból kitűnik, hogy soha sem fogadták egyértelmű lelkesedéssel a PtP meghirdetett akciót, és ráadásul az utazás nem is egészében ingyenes, bár legtöbbször ezt ráncigálják hivatkozási alapként a különböző fórumokon.

-A gond tulajdonképpen az volt, hogy ez nem egy ösztöndíj típusú utazás, tehát az utazónak kell állnia az útiköltséget, a harminc svájci frankos regisztrációs díjat, valamint huszonöt svájci frankot kellett fizetni minden egyes vendéglátó családnak.

Egyenlőre csak a káosz

Honlapkeresőben
Az interneten valóban megtalálható a szervezet veretes tájékoztatója, bár az 1998-tól működő regisztráció minket jelölt meg első látogatójaként. Másnap azonban szintén sikerült elsőnek lenni, és miután a harmadik nap is következetesen elsők és egyetlenek maradtunk, bátran javasolhatjuk az oldalt mindazoknak, akik szeretnek enrgiabefektetés nélkül versenyt nyerni. Itt teljes körű tájékoztatást kaphat mindenki, akit érdekel a szervezet története, felosztott régiói, megfogalmazott célkitűzései, de a magyarországi alapszervezetről csak annyit tudhat meg, hogy Budapest meg Pécs.
Mivel a családok néha csak pár napra vállalták, hogy szállást adnak, az utazó famíliáról-famíliára vándorolt, még végül meglelte a hazavezető utat. Háry egyébként nagyszerűen érezte magát Delaware-államban, ahol mindenki készséggel állt a kószáló európai rendelkezésére. A budapesti-piliscsabai szekció mellett működnek vidéki tagozatok is, de ezek hollétéről, elérési lehetőségeiről viszont sem az alapító, sem a jelenlegi elnök, sem a titkár nem tudott érdemleges információt adni.

-Elég nagy még itt a káosz!- fogalmazott Hey Lóránt, de elmondta, hogy Eisenhower szellemében szeretnének továbbra is dolgozni, annak ellenére, hogy ehhez kevés infrastukturális lehetőséget kapnak.

Az Amerikai Egyesült Államokban a szervezet működése kiszorult a kormányzati munka külső szférájába, ahol civil szervezetek vették át a koordinálási szerepeket. Nálunk azonban a hétéves munka ellenére a szervezet még az elismerést sem tudta kivívni, pedig ajánlatai vonzóak lehetnek a pénztárcájukat féltve őrzők számára.

Kicsit be a hétköznapokba, szembesülni az ohioi favágók gondjaival, nem pedig orrba-szájba nyomni a fényképezőgépet valahol a Szabadság-szobor aljában.

(A szervezet címe: Kesztölc, Klement utca. 19. 06/33-484-532)