Katasztrófahelyzet a Péterffyben

2006.08.21. 02:39
Ellepték a sérültek a budapesti kórházakat az augusztus 20-i vihar után. A műtők még éjfél után is tele voltak, a több száz sérült ellátásához minden elérhető dolgozót behívtak. A legtöbben fej és gerinc-sérüléseket szenvedtek.
Az első mentő kilenc óra húszkor érkezett, és már jelezte, tömegszerencsétlenségre kell készülni - mondta el tudósítónknak a Péterffy Sándor utcai kórház egyik dolgozója. Nem hivatalos forrásokból úgy tudjuk, hogy a vihar után vidékről ötven mentőkocsit irányítottak a fővárosba. Ezek a budapesti mentősökhöz hasonlóan először az ügyeletes kórházakba szállították a sérülteket, amelyek azonban rövidesen teljesen megteltek, ezért később gyakorlatilag az összes fővárosi kórházi alkalmazottat mozgósították.

A Péterffy Sándor utcába húsz perccel az első mentő után sosem látott roham érkezett: taxival, saját autókkal és gyalog is érkezetek a sebesültek. A kórház parkolója hamarosan megtelt, az utcáról kellett kerekes székekben, hordágyakon behordani a súlyosabb sérülteket.

"Ilyet még nem láttam"

Akik hamarosan ellepték a kórház folyósóit, az épület megtelt ellátásra várókkal. A kórház ügyelete berendelte az elérhető munkatársakat, akiknek az első feladata a sérültek osztályozása volt. Ez még a folyósokon megtörtént, így éjfélig a súlyos sérülteket sikerült ellátni, de még ekkor is több enyhébb sérült várt kezelésre. "Húsz éve dolgozom itt, de ilyet még nem láttam" - mondta az Indexnek a kórház egyik alkalmazottja.

A betegek között nagyon sok volt a fejsérült, akit lehulló cserépdarabok sebesítettek meg. A többség tűzijátékot nézte valahonnan, tudósítónk azonban találkozott olyan sérültekkel is, akik Kőbányáról, egy alkalmi sörsátorból érkeztek, melyet ugyancsak feldöntött az orkán, és az eldőlő sátorrudak okozták sérüléseiket. Akadt ugyanakkor olyan beteg is, akit villámcsapás miatt szállítottak be a mentők.