Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Ketrecbe zárt állatvédő a Váci úton

2003.11.28. 15:29
Kapcsolódók (9)
Nemzetközi tiltakozás részeként demonstrált a Procter&Gamble budapesti képviselete előtt a Peta egyik angol aktivistája. A rabruhába öltözött állatvédő ketrecbe bújva hívta fel a figyelmet az Iams állateledel gyártó cég állítása szerint kíméletlen módszereire, a vállalatnak bedolgozó laboratóriumokban folyó kegyetlen állatkísérletekre.
A Peta (People for The Ethical Treatment of Animals) aktivistái újabb kegyetlen állatkísérletekről értesültek, és nemzetkozi tiltakozó akcióba kezdtek, az érintett cég termékeinek bojkottjátra szólítva fel az állatbarát vásárlókat. Az Egyesült Államokban és több európai országban megtartott demonstrációk után Budapesten is figyelemfelhívó akcióval tiltakoztak az Iams módszerei ellen.

Szenvedő állatok

Tekintse meg képeinket!
A Procter&Gamble (az Iams tulajdonosa) Váci úti székháza előtt kuporgott egy jelképes ketrecben egy óra hosszat Andrew Butler, a Peta egyik rabruhát és kutyaálarcot viselő angol aktivistája "Legyen vége az Iams állatkísérleteinek!" táblával a kezében. A demonstráció alatt a ketrec melletti képernyőn a Iamsnak bedolgozó egyik laboratóriumban készített film pergett, melyen kegyetlen állatkísérletek következményeitől szenvedő állatok, szűk, minden komfortot nélkülöző ketrecekben tartott kutyák és macskák voltak láthatóak.

A Peta közleménye szerint egyik titkos kutatójuk vállalt munkát a laborban, ahol videóra vette az Iams képviselőinek ott tett látogatását is, akik tanúi voltak az embertelen bánásmódnak, de semmit nem tettek ellene. Sőt, a Peta szerint a "a laboratórium vezetője elrendelte a kutyák hangszálainak kimetszését, mivel zavarta a halálra rémült és magányos állatok ugatása".

A titokban készített felvételek napvilágra kerülte után az Iams először tagadta, hogy tudtával folynának ezek a kísérletek, majd megszakította a kapcsolatait a laborral. A cég azonban továbbra is külsős laboratóriumok tucatjaival dolgoztat, valamint saját létesítményeiben is folytat állatkísérleteket, ahol a Peta feltételezései szerint hasonló körülmények lehetnek.

Bojkott

Klikk a képre!
A Peta mindezért bojkottra szólít, csak otthon tesztelt állateledel vásárlására ösztönözve, és kéri az állatbarátokat gyakoroljanak nyomást az Iams és a P&G cégekre az állatkísérletek leállítása érdekében. Magyarországon az Iams termékei közül az Eukanuba tápszer kapható állateledel boltokban.

A kifejezetten erre az akcióra Magyarországra érkező Andrew Butler az Indexnek elmondta, hogy Budapest után Zágráb, Ljubljana, Pozsony, Bécs, Prága, majd a Skandináv országok következnek, ahol hasonló megmozdulásokat tartanak majd a minél szélesebb nyílvánosság elérése érdekében.

Kérdéseinkkel próbáltuk megkeresni a Procter&Gamble képviselőit, de elzárkóztak a válaszadástól, és csupán egy hivatalos közleményben reagáltak a Peta akciójára.

P&G vállalati állásfoglalás
(részletek)
"A Procter&Gamble elkötelezett az iránt, hogy végleg beszüntesse a humán felhasználásra kerülő alapanyagok és termékek állatokon történő tesztelését. Minden esetben, amikor alternatív vizsgálati módszer rendelkezésre áll, azt alkalmazzuk."

"A nem élelmiszer és nem gyógyszer termékeink esetében a humánbiztonsági célra történő állatkísérleteket megszüntettük, kivéve azokat az eseteket, amikor erre a törvény kötelez bennünket, illetve ha nincs alternatív vizsgálati módszer az új alapanyagok vagy világújdonságnak számító termékek biztonságosságának megállapítására."

"A P&G nemcsak embereknek gyárt termékeket, hanem állateledelt is forgalmaz kutyák és macskák számára [...] Világos vállalati előírásaink vannak az állateledelek és állategészségügyi termékek kutatásában résztvevő állatok kezelésére vonatkozóan. Ezek szellemükben megegyeznek a humán felhasználásra készülő termékeink kutatási elveivel. Az állateledelek fejlesztése során nem veszünk részt olyan kísérletekben, amelyek kutyák vagy macskák eutanáziájával járnak. Csak olyan gyógyászati célú és táplákozástudományi kísérleteket hajtunk végre kutyákon és macskákon, amelyeknek a megfelelőjét a tudomány alkalmazza embereken is."