Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kislányokat zaklatott a pitcairni postás

2004.10.05. 15:09
Váratlan fordulat történt a Pitcairn szigetén zajló szexuális zaklatási perben. Jelenleg a sziget férfilakosságának fele ellen folyik eljárás, egyikük, a szigetet 1789-ben benépesítő lázadók vezére, Fletcher Christian egyenes ági leszármazottja bűnösnek vallotta magát.
Bűnösnek vallotta magát a pitcairni szexbotrány egyik vádlottja, jelentette a BBC. Dennis Christian, a Bounty lázadói által 1789-ben benépesített sziget postása egy gyereklány szexuális zaklatását ismerte be. A lázadók egykori vezére, Fletcher Christian egyenes ági leszármazottja óvadék ellenében szabadlábon védekezhet. Híres ősére emlékezve Christian egy HMS Bounty feliratú pólóban állt bíróság elé.

"Bátor lépés volt ez a részéről", nyilatkozta a BBC-nek az ügyben nyomozó brit rendőr, Rob Vinson. Mint mondta, Christian vallomása "komoly fejlemény", mely jelentősen előre lendítheti az ügyet. Vinson szerint a postás vallomása azért is fontos, mert megkímélte a vád tanúit a szörnyű emlékek felidézésétől.

Zaklatók szigete

Vinson szerint a vallomás után az igazságszolgáltatás ellen lázadozó szigetlakók talán elfogadják a bíróság joghatóságát. A per vádlottjai - pillanatnyilag a sziget férfilakosságának a fele - arra építik védekezésüket, hogy a sziget bár brit joghatóság alá tartozik, a fiatalkorúakkal folytatott nemi élet a pitcairni hagyományok része.

Mivel az ügyben további hat vádemelés is várható, egy kivételével a negyvenhét lakosú sziget teljes férfipopulációját bíróság elé állíthatják. Christian vallomásával a sziget férfilakosságának hét százaléka már el is ismerte bűnösségét.

Vallomása után Christiant Brenda Christian, a postás távoli rokona, a sziget rendőre vezette el.