Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az ÁNTSZ engedélye hiányzik a pesti Riviérához

2003.07.28. 13:39
Feszített tempóban, két nap alatt kell megépíteni az Újpesti rakparton a budapesti plázst. Az ÁNTSZ még vonakodik megadni az engedélyt a pesti Riviérának, de a lezárási és forgalmi rend sem körvonalazódott még teljesen. A szervező cég szerint csak a politika gátolja őket, a civilek nem.
Egy kivételével az összes szakhatósági engedélyt megszerezte már a budapesti plázst építő Atmosphere Kft. Az ÁNTSZ engedélye még nem érkezett meg, de az ügyvezető szerint már az is "útban van". Az ÁNTSZ XIII. kerületi irodájában érdeklődésünkre azt közölték, valóban nem döntöttek még, de még hétfőn délután közlik, hogy kiadják-e az engedélyt.

Jön a lopóautó

Ugyancsak várják a szervezők a fővárosi hozzájárulását is, mely tartalmazza majd a lezárás és a forgalmi elterelés rendjét is. A szervező Atmosphere Kft. képviselői bizakodóak: Bér Beatrix ügyvezető az Indexnek elmondta, augusztus 3-án éjszaka az önkormányzat és a rendőrség közreműködésével lezárják az érintett partszakaszt, és negyedikén reggel megkezdődik a munka. A plázs a tervek szerint 6-án nyit, így a kivitelezőknek jó esetben is csak 2 napjuk lesz arra, hogy "tengerparttá" varázsolják a rakpartot.

Az autósokat arra fogja kérni a cég, hogy 3-án már ne parkoljanak az alsó rakparton, mert éjszaka el fogják szállítani az autókat.

Párizsi mintára

A pesti Duna-part Margit híd és az Árpád híd közötti szakaszán (a hídtól a Dráva utca magasságáig) párizsi mintára augusztus 6-20. között működne a Riviéra. A homokkal leszórt rakparton, cserepes pálmafákkal, nyugágyakkal kívánnak mediterrán tengerpartot idéző hangulatot teremteni. Noha a kéthetes attrakció színhelye a XIII. kerület, a rendezvényt ellenző helyi önkormányzatnak nincs lehetősége betiltani azt. A rakpart ugyanis Budapest tulajdona.

Sok-sok víz
Lesz sok homok, pálmafa, nyugágy, különböző árszínvonalú étterem, italbár, játszótér, zuhanyzó, párakapu. Lesznek kiállítások, színházi, zenei és táncelőadások, és a tervek szerint a magyar ásványvizek teljes választékával is megismerkedhetnek a látogatók.

Ki tesz be?

A fővárosi önkormányzat városképvédelmi bizottsága - nem kis viták után - jóváhagyta a terveket. A közelben élők aláírásgyűjtő akciót indítottak a plázs ellen: főleg a homoktól, a rendezvények lármájától és a Duna-partról kiszoruló autóforgalomtól tartanak. Tóth József polgármester levélben kérte a rendezvényt támogató Demszky Gábort, fontolják meg a plázst jóváhagyó határozat visszavonását.

Az ügyvezető szerint viszont a valóságban egyáltalán nincs is civil tiltakozás. "Elképedve és megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy egy ilyen rendezvény majdnem áldozatául esett a politikai csatározásoknak" - mondta az Indexnek Bér Beatrix. Az ügyvezető ugyanakkor csak a jövő héten hozza nyilvánosságra, hogy milyen forrásokból épül a plázs, és hogy mekkora állami támogatást kapnak.