Szilárda
0 °C
6 °C

Üzletembert rabolt el egy orosz titkosügynök

2004.10.07. 14:28
Két társával rabolt el egy dagesztáni üzletembert az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat századosa. Roman Szlivkin százados védője szerint nem is rabolta el volt üzleti partnerét, "csupán fogva tartotta", mert az nem volt hajlandó megfizetni tartozását. Az üzletembert végül az orosz Forbes magazin főszerkesztőjét vélhetően meggyilkolóknak adta át a titkosügynök.
Emberrablás gyanújával vették őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik századosát. Roman Szlivkin, a szervezet bűnözés elleni ügyosztály munkatársa a gyanú szerint részt vett Ahmed-Pasa Alijev dagesztáni üzletember elrablásában.

Üzleti ügyeit rendezte

Az üzletember vádjai szerint Szlivkin és két kémelhárító társa szeptember közepén ejtette túszul, szabadon bocsátása fejében háromszázezer dollárt követeltek. Alijev nem volt hajlandó fizetni, ekkor az emberrablók átadták két csecsennek, akik egy moszkvai lakásban napokig fogva tartották. Az üzletembert a rendőrség szabadította ki.

Szlivkin ügyvédje szerint védence nem rabolta el az üzletembert, "csupán fogva tartotta egy ideig" volt üzleti partnerét, mivel az nem volt hajlandó kiegyenlíteni adóságát.

Szlivkint a rendőrség őrizetbe vette, két társának nyoma veszett.

A Klebnyikov-gyilkossághoz is közük lehet

Tovább bonyolítja az ügyet, hogy a lakáson, ahol Alijevet a két csecsen fogva tartotta, három pisztolyt is találtak. A nyomozók megállapításai szerint az egyik pisztolyból adták le azt a lövést, ami végzett Paul Klebnyikovval, az orosz Forbes magazin amerikai állampolgárságú főszerkesztőjével. Az emberrablás miatti vizsgálat tényét hivatalosan is megerősítette az orosz főügyészség, ez utóbbi értesülést azonban nem.