Auguszta
-4 °C
2 °C

Szöcskeinvázió után pókhorror Budapesten

2005.10.03. 13:37
Nem kizárt, hogy fekete özvegyet találtak egy budai házban, de a szakértők még nem látták az állatot. Addig is vigyázni kell, mert könnyen kitörhet a pók pánik.

Európai fekete özvegyet talált egy XII. kerületi lakos a radiátora alatt. A magát pókfóbiásnak tartó férfi molyirtóval lefújta az állatot, és egy üvegbe tette. Azonnal értesítette Both Zoltán hüllőszakértő vadállatbefogót, aki közölte, a borsónyi pók egy fekete özvegy.

Ez a pókfaj a klímaváltozás miatt hazánkban is egyre gyakrabban fordul elő. Mérge gyerekekre, legyengült vagy idős emberekre halálos is lehet, mondta az MTI-nek a hétvégén Both Zoltán.

"Ez az eset kicsit hasonlít a nyári óriásszöcske invázióhoz. Jó lenne látni azt a pókot" - mondta az Indexnek Demjén Zsófia, a Fővárosi Állat- és Növénykert szakértője.

Feltűnő piros foltok


Európai fekete özvegy (Latrodectus)

A fekete özvegy a törpepókok osztályába tartozik, van belőle európai és amerikai változat. A most megtalált állat feltételezhetően egy európai, "tizenhárom foltos" példány lehetett. Nevét onnan kapta, hogy a potrohán feltűnő piros foltok vannak.

Ez a faj Spanyolországban, Olaszországban fordul elő, mert szereti a meleget. Nehéz elképzelni, hogy Magyarországon is éljen, mert hazánk nem kifejezetten mediterrán ország. Az klímaváltozás pedig nem egyik percről a másikra következik be, mondta Demjén Zsófia.

Falon és papucsban

Az Amerikában élő fekete özvegyet egy óceán választja el országunktól, így ennek a fajnak a megjelenésére kisebb az esély. Ilyen mérges pókokat csak engedéllyel lehet tartani, és csak akkor, ha megvan hozzá a megfelelő szérum csípés esetére. Ezt csak Amerikából lehet beszerezni, nagyon ritka és drága termék, mert sok pókot kell hozzá megfejni.

A fekete özvegy mérge valóban halálos lehet, bár erről a szakértők eltérő véleményen vannak. Minden szervezet másként reagál rá, a legtöbb esetben egyszerűen elmúlik a csípés.

Legyengült, idős emberekre azonban akár halálos is lehet. Ártalmatlanításukhoz azonban nem érdemes molyirtóval próbálkozni, mert a pókokra - felépítésükből következően - ez a méreg kevésbé hatásos, mondta az állatkert szakértője.

Budai pókklán

A fekete özvegyet nagyon könnyű összekeverni hazánkban honos más pókfajokkal. A fekete özvegy jellemzően pókhálója közepén ücsörög. Csak akkor támad, ha a petéit védi. A baleset leginkább akkor következhet be, ha véletlenül papucsba vagy kerti vécébe költözik be, mondta Demjén Zsófia.

A palackba zárt pók további sorsáról nincs információ, így azt sem tudni, hogy bevitték-e vizsgálatra a Természettudományi Múzeumba, vagy hogy túlélte-e a molyirtót. Azóta azonban pókvadászat kezdődött a budai házban, és sikerült egy teljes pókklánt találni.

"Felforgattunk mindent, és még három példányt találtunk otthon. A folyosón és a szomszédban újabb négyet fogtunk. Egész éjjel vadásztunk, aztán úgy döntöttem, jobb, ha nem alszom otthon. A szomszédom pedig talált egy újabb példányt kétéves kisgyermeke ágyában" - mondta a Blikknek a pókot megtaláló Dernei Róbert