Újra lesz élet a mohácsi zátonyon

2008.10.21. 09:44

Helyreállítják a mohácsi Szabadság-zátony eredeti állapotát és szabadstrandot is építhetnek, miután az Európai Unió támogatja az 500 millió forintos beruházást. A Dunántúli Napló beszámolója szerint a mohácsi önkormányzat a nemzeti parkkal, a nemzetközi környezetvédő szervezettel, a WWF-fel közösen pályázott a város felett, a szigeti oldalon elterülő terület 2009-től 2013-ig tartó helyreállítására.

A nyolcvanas évek elején még komoly vízi élet zajlott a homokos partú zátonyon, horgászok, evezősök és fürdőzők jártak a partra. A területet keletről megkerülő dunai mellékágat később gáttal zárták el, hogy a zátony menti, parti szűrésű víznyerő kutakat is be tudják kapcsolni a regionális rendszerbe. A zátony ezután teljesen átalakult: a holtággá vált mellékág eliszaposodott, a part és a zátony elkezdett összenőni.

A tervek szerint előbb megvásárolnák a zátony területén lévő erdőket a tulajdonosoktól, ezután pedig hozzáfognak a terület rehabilitációjához, ahol szabadstrand is épül. A négy méter magas keresztgátat elbontják, a víznyomócsövet a mederfenék alá helyezik át, a mellékágat pedig kikotorják. Ezzel a víz ismét szabadon áramolhat és visszaállhat az eredeti állapot.