Életet mentettek az újraélesztést tanulók

2009.02.19. 09:31 Módosítva: 2009.02.19. 09:38

Életet mentettek az újraélesztést tanfolyamon tanulók Nyírbélteken, azonnali segítségükkel egy középkorú nő menekült meg a haláltól, írta a Kelet-Magyarország című lap csütörtöki számában.

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete által indított tanfolyamon résztvevők éppen az újraélesztést tanulták, amikor a helyi Ápoló-Gondozó Otthonból átrohantak hozzájuk segítséget kérni, mert az egyik ápolt étkezés közben félrenyelt és fulladozott.

Az újraélesztés fogásait oktató Hegedüs János mentőtiszt vezetésével hárman azonnal az életjeleket már nem adó nő segítségére siettek és ötperces elsősegélynyújtással sikerült visszahozniuk a halálból.

Közben megérkezett a riasztott háziorvos, és két irányból, Nyírbátorból és Nyírlugosról a mentők is, akik végül az újraélesztett nőt a nyíregyházi kórházba szállították, ahol már stabilizálták állapotát.

"A tragédiával fenyegető helyzetben a tanfolyam résztvevői megbizonyosodhattak róla, mennyire szükséges, hogy az emberek közül mindenki tisztában legyen az újraélesztés laikusok által is megtanulható fogásaival" - hangsúlyozta a mentőtiszt a lap újságírójának.

Szabolcsban a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete tanfolyamsorozatot szervez az elsősegélynyújtásra, főként olyan falvakban oktatják az újraélesztést, ahol nincs orvos és távolabbról érkeznek a mentők is.