Megmozgatják a gerincbeteg gyerekeket

2010.09.17. 09:42

Szombaton tartja meg kilencedszer a Heim Pál Gyermekkórház ortopéd osztálya és az Ép Kéz Láb Alapítvány a gerincbeteg gyermekek sportnapját az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben. A Scoli Buli című rendezvény célja, hogy a gyógyászati fűzőt viselő gyermekek a játékos feladatok közben átélhessék a mozgás élményét és felszabadultan sportoljanak.

A Scoli Buli a scoliosisról, azaz a gerincferdülésről kapta nevét. Sok olyan gerincferdüléses gyermek és kamasz van, akiknek tartósan műanyagfűzőt kell viselnie. A fűző viselése főleg a kamaszoknál gátlásokat okoz. A sportnapon a kórház orvosai és gyógytornászok igyekeznek meggyőzni őket arról, hogy nem csak lehet, de kell is sportolni a fűzőben. Ebben egészséges testvéreik, barátaik, illetve a mostani rendezvényen a kispesti Deák Ferenc Gimnázium diákjai is segítségükre lesznek.

Eddigi rendezvényeinken azt láttuk, hogy a visszahúzódó fűzős gyerek másokat látva szívesen próbáltak ki olyan sportokat, amire korábban gondolni sem mertek, mondta Marschalkó Péter a Heim Pál Gyermekkórház Ortopéd osztályának osztályvezető főorvosa, az Ép Kéz Láb Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A kóros gerincferdülés jellemzően a 10-11 éves korban kezd kialakulni. Ha korán felismerik, nagyon jól korrigálható. A gerincferdülést úszással, gyógytornával, fűzővel, súlyos esetben műtéttel lehet javítani. Ha időben elkezdik a scoliosis kezelését, felnőtt korban nem okoz problémát.