Szarral dobálták meg a meleg misézőket

2006.07.23. 17:48
Európai meleg aktivisták és az Európa Parlament több képviselője is kapott a fekália- és tojászáporból Rigában, ahol a melegfesztivál részeként miséztek is.

Fekáliával dobálták meg szélsőjobboldali tüntetők annak a rigai istentiszteletnek a résztvevőit, amelyet az idén másod ízben megrendezett melegfesztivál részeként tartottak szombaton az óvárosi anglikán templomban.

Később tojással dobálták meg annak a vitafórumnak a résztvevőit is, amelyet az egyik rigai szállodában tartottak a betiltott melegfelvonulás helyett. A fekália- és tojászáporból kijutott más európai országokból érkezett aktivistáknak, politikusoknak, köztük az Európai Parlament tagjainak is.

A "Rigas Praids 2006"-ra meghívott külföldi vendégeket sokkolta a tüntetők és a hatóságok részéről az ellenséges fogadtatás. Szemtanúk szerint ugyanis a rendőrök meglehetősen passzívak maradtak az atrocitások láttán.

"Hasonlót még soha nem éltem át európai országban" - jelentette ki Ulrike Lunacek, az osztrák zöldek parlamenti képviselője, az Európai Zöldek szóvivője. "Volt "szerencsém" a saját szememmel látni, hogy ki tudnak vetkőzni magukból a gyűlölettől átitatott emberek" - mondta Sophie Int Veld holland európai parlamenti képviselő, akit az ostromlott templom egyik mellékajtóján menekítettek ki a fekáliadobáló csőcselék elől.

A tüntetéseket szervező szélsőjobboldali szervezetek egyikének vezetője kijelentette, hogy a homoszexuálisok "mocskos bűnösök, erkölcstelen emberek, akiknek nincs helye egy egészséges társadalomban". - Most kell megállítanunk őket, még mielőtt a házassághoz és az örökbefogadáshoz való jogot kezdik követelni - mondta Viktors Biese, az ANSS vezetője.

A tüntetők oldalára állt egy Kaspars Dimiters nevű folkénekes is, aki szerint a fesztivál szervezői sajnos figyelmen kívül hagyták, hogy a lett társadalom erősen konzervatív.

Élesen elítélte viszont a felvonulás betiltását Vaira Vike-Freiberga, aki szerint Lettország, amikor 15 éve a demokráciát választotta, azt választotta, hogy a társadalom minden csoportjának megad minden jogot. Artis Pabriks külügyminiszter szerint nem vet jó fényt országára, hogy a szabadságjogokat illetően három évszázaddal Nyugat-Európa mögött kullog.