Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Szarral dobálták meg a meleg misézőket

2006.07.23. 17:48
Európai meleg aktivisták és az Európa Parlament több képviselője is kapott a fekália- és tojászáporból Rigában, ahol a melegfesztivál részeként miséztek is.

Fekáliával dobálták meg szélsőjobboldali tüntetők annak a rigai istentiszteletnek a résztvevőit, amelyet az idén másod ízben megrendezett melegfesztivál részeként tartottak szombaton az óvárosi anglikán templomban.

Később tojással dobálták meg annak a vitafórumnak a résztvevőit is, amelyet az egyik rigai szállodában tartottak a betiltott melegfelvonulás helyett. A fekália- és tojászáporból kijutott más európai országokból érkezett aktivistáknak, politikusoknak, köztük az Európai Parlament tagjainak is.

A "Rigas Praids 2006"-ra meghívott külföldi vendégeket sokkolta a tüntetők és a hatóságok részéről az ellenséges fogadtatás. Szemtanúk szerint ugyanis a rendőrök meglehetősen passzívak maradtak az atrocitások láttán.

"Hasonlót még soha nem éltem át európai országban" - jelentette ki Ulrike Lunacek, az osztrák zöldek parlamenti képviselője, az Európai Zöldek szóvivője. "Volt "szerencsém" a saját szememmel látni, hogy ki tudnak vetkőzni magukból a gyűlölettől átitatott emberek" - mondta Sophie Int Veld holland európai parlamenti képviselő, akit az ostromlott templom egyik mellékajtóján menekítettek ki a fekáliadobáló csőcselék elől.

A tüntetéseket szervező szélsőjobboldali szervezetek egyikének vezetője kijelentette, hogy a homoszexuálisok "mocskos bűnösök, erkölcstelen emberek, akiknek nincs helye egy egészséges társadalomban". - Most kell megállítanunk őket, még mielőtt a házassághoz és az örökbefogadáshoz való jogot kezdik követelni - mondta Viktors Biese, az ANSS vezetője.

A tüntetők oldalára állt egy Kaspars Dimiters nevű folkénekes is, aki szerint a fesztivál szervezői sajnos figyelmen kívül hagyták, hogy a lett társadalom erősen konzervatív.

Élesen elítélte viszont a felvonulás betiltását Vaira Vike-Freiberga, aki szerint Lettország, amikor 15 éve a demokráciát választotta, azt választotta, hogy a társadalom minden csoportjának megad minden jogot. Artis Pabriks külügyminiszter szerint nem vet jó fényt országára, hogy a szabadságjogokat illetően három évszázaddal Nyugat-Európa mögött kullog.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?