Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Földrengéssel szabadultak

2005.04.05. 08:49
Mintegy kétszáz elítélt szökött meg a földrengés által lerombolt börtönből Nias szigetén, ahol a becslések szerint 1300 halálos áldozatot követelt a katasztrófa. Hatvanöt szökevény feladta magát, a többiek menekülnek.
Mintegy 180 rab szökött meg az indonéziai Nias szigetén, miután a becslések szerint 1300 halálos áldozatot követelő, egy héttel ezelőtti földrengés lerombolta börtönük falait - közölte a rendőrség kedden.

A Gunungsitoli városában lévő fegyintézetből azért menekültek el a rabok, hogy mentsék az életüket, közülük 65-en azóta már feladták magukat. A rendőrség - amely egyébként "túl elfoglalt ahhoz, hogy a szökött rabok" nyomába eredjen - felszólította őket, hogy jelentkezzenek a hatóságoknál.

A Szumátrától nyugatra fekvő, hétszázezres lélekszámú Niast és a szomszédos Simeulue szigetét március 28-án rázta meg nagy erejű, a Richter-skálán mért 8,7-es fokozatot elérő tengerrengés, minek következtében ENSZ-adatok szerint mintegy 1300 ember vesztette életét, és több ezren maradtak fedél és élelem nélkül Indonéziában. A természeti csapás Gunungsitoli városában mintegy 7000 épületet döntött romba..