Emma
9 °C
26 °C

Huszonöt túszt ejtettek a szomáliai kalózok

2006.04.05. 10:28
Dél-koreai halászhajót ért kalóztámadás Szomália partjainál. A kalózokat üldözőbe vették, de amikor fegyvert fogtak a túszokra, hagyták őket elhajózni.

Elraboltak egy dél-koreai halászhajót Szomália partjainál a nemzetközi vizeken, jelentette a BBC. A 361 tonnás halászbárka két másik hajóval Szomália partjaitól hatvan mérföldre (száz kilométerre) hajózott, amikor két rohamcsonakról nyolc kalóz mászott a fedélzetére.

A nyolc kalóz fegyverrel fenyegette a hajó 25 fős személyzetét, ezért az eltérített hajót üldöző holland és amerikai őrnaszádok feladták az üldözést. A hajó tulajdonosa, a Dongwon dél-koreai vállalat értesülései szerint a szomáliai vizekre vezetett bárka személyzete egészséges, pillanatnyilag biztonságban is vannak.

Szomáliában az elmúlt hónapokban elszaporodtak a kalóztámadások, tavaly március óta 37 hajót ért támadás. A tengeri rablók általában túszejtésre hajtanak, a foglyaikat csak váltságdíj ellenében eresztik el. Valószínűleg a most túszul ejtett kilen indonéz, nyolc dél-koreai, öt vietnami és három kínai tengerészért is váltságdíjat követelnek majd.

A BBC értesülései szerint a kalózok egyelőre nem jelezték követeléseiket.