Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Ötven halott a pandzsábi vonatbalesetben

2004.12.14. 12:19
Sokan életüket vesztették, és több mint százan megsérültek abban a vonatszerencsétlenségben, amely az észak-indiai Pandzsáb szövetségi államban történt kedden. A szerencsétlenséget két személyvonat frontális ütközése okozta.

Az észak-indiai Patankot és Dzsalandár városok között vasútvonalon súlyos baleset történt kedden, helyi idő szerint délután, jelenti a Reuters rendőrségi forrásokra hivatkozva. A Pandzsáb államban, Új-Delhitől háromszáz kilométerre, észak-nyugatra történt szerencsétlenségben több tucatnyian meghaltak, és a pandzsábi hatóságok tartanak tőle, hogy sokkal magasabbbra is emelkedhet a mentőosztagok által megtalált holttestek száma.

Amarinder Singh, a pandzsábi miniszterelnök kedd délutáni bejelentése szerint eddig ötven holttestet találtak a két vonat négy kocsijának roncsai között, és emellett a hatóságok jelenleg mintegy százötven sérültről tudnak. A vonatokon utazó áldozatok többsége - köztük nők és gyerekek - zarándokútjukról tértek volna vissza otthonaikba - írja az indiatimes.com.

A baleset a két nagyváros közti vasútvonal egyik vidéki szakaszán történt, a Malayala Manorama információi szerint Mirtala és Bangar megállóhelyek között ütközött össze frontálisan eddig tisztázatlan okokból a Dzsammu Tavi Ahmedabad gyorsvonat és a Dzsalandár Patankot dízelvontatású személyvonat.

Az áldozatok pontos számáról és a baleset pontos körülményeiről csak később tudnak beszámolni, idézi Lalu Jadav, vasútügyi minisztert a hindustantimes.com.

India vasúti hálózata a második legnagyobb a világon a kínai után, naponta 14 ezer vonat indul útnak, több mint 13 millió utassal. Igen magas a baleseti arány, évente átlagban háromszáz vonatszerencsétlenség történik az országban. Pandzsáb államban 1998-ban egy hasonló ütközésben kétszázhuszan haltak meg, írja a Reuters a keddi balesettel kapcsolatban.