Jenő
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Több száz halott a koreai vonatbalesetben

2004.04.23. 21:45
Észak-Korea szombaton hivatalosan elismerte, hogy a rjongcsoni pályaudvaron két nappal korábban nagyon súlyos robbanás történt. Dél-Koreai források háromezer áldozatot sejtettnek, ezt megerősítheti, hogy a Vöröskereszt adatai szerint 1850 ház omlott össze.
Hosszú tiltakozás után, Észak-Korea szombaton hivatalosan is elismerte, hogy sok áldozattal járó robbanás történt a rjongcsoni pályaudvaron. A KCNA hivatalos hírügynökségen keresztül közzétett nyilatkozatban Phenjan bejelentette, hogy a robbanást gondatlanság folytán létrejött elektromos érintkezés okozta, amely ammónium-nitrát tartalmú műtrágyát szállító vasúti kocsik és tartályvagonok mozgatása közben keletkezett. (Az ammónium-nitrátot robbanószerként is használják, műtrágyaként a robbanásveszély elkerülése végett mészporral szokták keverni.) A hírügynökségi jelentés szerint az eddigi vizsgálatok arra mutatnak, hogy igen súlyos károk keletkeztek a szerencsétlenség nyomán.

Több száz halottja és több ezer sebesültje lehet a kínai határ közelében történt vasúti szerencsétlenségnek Észak-Koreában - erről tájékoztatták phenjani illetékesek pénteken David Slinn brit nagykövetet és az Európai Unió más diplomatáit. Sokan a robbanásban összedőlt épületek romjai között rekedhettek.

A nemzetközi közösségtől hivatalosan is segítséget kértek a rjongcshoni vonatrobbanás következményeinek kezeléséhez - jelentette be az ENSZ pénteken, bár ezt egy Londonban nyilatkozó brit külügyi szóvivő cáfolta.

Mindenestre a ENSZ, az Európai Unió és az Egyesült Államok is segítséget ajánlott fel pénteken Észak-Koreának a pusztító vasúti katasztrófa következményeinek enyhítéséhez.

Fred Eckhard ENSZ-szóvivő humanitárius, valamint pénzügyi támogatást ajánlott fel Phenjannak, és Kofi Annan főtitkár nevében részvétét nyilvánította az észak-koreai vezetésnek. Az ENSZ egy szakértői csoportja szombaton a helyszínen tájékozódik a szükségletekről. Az Európai Bizottság 200 ezer euró értékű gyorssegélyt ajánlott fel.

Dinamitszállítmány lehetett

Robbanóanyagot, és nem földgázt vagy kőolajat szállítottak a csütörtökön felrobbant észak-koreai vonatok - jelentette be John Sparrow, a Nemeztközi Vöröskereszt regionális küldötte. A Vöröskereszt észak-koreai munkatársai szerint a szerelvények egy, a bányászatban használthoz hasonló robbanóanyagot szállítottak. A robbanást valószínűleg nem katonai vagy ipari robbanóanyag okozhatta, feltételezések szerint elektromos vezeték szakadt a dinamitot szállító vagonokra - jelentette a BBC észak-koreai kormányzati forrásokra hivatkozva.

A katasztrófában legalább százötvenen meghaltak és 12 249-en megsebesültek - jelentette az AP észak-koreai kormányzati forrásokra hivatkozva. A baleset első hivatalos beismeréséről Anne O'Mahony, az ír Concern segélyszervezet regionális megbízottja számolt be az ír állami rádiónak. A kormányzati tisztviselők közlése szerint iskoláskorú gyermekek is életüket veztették - nyilatkozta O'Mahony.

Diplomáciai források szerint sokkal nagyobb az áldozatok valós száma, mivel a nagy mennyiségű dinamit a városközpontban robbant fel. Erre utal, hogy a Vöröskereszt értesülései szerint 1850 ház összeomlott, további 6350 megrongálódott.

Sparow korábbi adatai szerin ötvennégy ember vesztette életét és 1249-en sebesültek meg. Dél-koreai sajtójelentések szerint háromezer halott és sérült áldozata is lehet a tragédiának.

A lakosságnak még nem szóltak

A kínai Tantung (Dandong) város kórházai értesítést kaptak a kínai hatóságoktól, hogy készüljenek fel esetlegesen igen sok sérült fogadására. Egy ottani illetékes úgy nyilatkozott, hogy észak-koreai részről segítséget kértek a sérültek ellátásához, és készülnek is erre, de további részletekkel nem tudott szolgálni.

A történelem legsúlyosabb vonatbalesete
Amennyiben valósak a meg nem erősített forrásokból származó dél-koreai értesülések a háromezer halálos áldozatról, akkor a rjongcshoni a világtörténelem eddigi legsúlyosabb balesete. Eddig a legtöbb áldozatot követelő vonatbaleset Indiában történt 1981 júniusában, amikor egy ciklon folyóba fújt egy szerelvényt. A katasztrófában nyolcszázan vesztették életüket. Indiában amúgy is gyakoriak a vonatbalesetek, részben a közlekedési hálózat elavultsága, nagyobb részben emberi mulasztások miatt.

A második legtöbb áldozatot követelő vanatbaleset a Szovjetunióban történt Ufa városánál. A balesetben szintén két, gázt szállító vonatszerelvény ütközött, a robbanásban négyszázan veszteték életüket. Háromszáz áldozatot követelt egy vonattűz 2002 februárjában Egyiptomban, ugyancsak háromszáz áldozata volt két hónapja egy tehervonat robbanásának az iráni Nejsaburban. [BBC]

Go Kun megbízott dél-koreai elnök pénteken leszögezte, hogy ha az információk igazak, nagyon súlyos balesetről van szó. Egyúttal részvétét nyilvánította az észak-koreai népnek, és jelezte, hogy országa kész humanitárius segélyt nyújtani Phenjannak a következmények elhárításának megkönnyítésére.

Phenjan elvágta a telefonvonalakat a térségben, a média még most sem tudósítja ez esetről a lakosságot - értesült a BBC phenjani tudósítója nyugati diplomatáktól.

Rendkívüli találkozó

Nemzetközi segélyszervezetek jelezték, pénteken rendkívüli találkozót tartanak Phenjanban, hogy kiderítsék, pontosan mi történt, és megvitassák a teendőket.

A szerencsétlenség kilenc órával azt követően történt, hogy az állomáson áthaladt a nem hivatalos kínai látogatásáról hazatérő Kim Dzsong Il észak-koreai vezető különvonata. Az egybeesés ellenére továbbra sem mutat semmi arra, hogy nem véletlen baleset történt. Kínai vasúti illetékesek azt is közölték, hogy pénteken a vasúti forgalom rendben zajlott Peking és Phenjan között. A vonal áthalad Rjongcshonon, de megfigyelők elképzelhetőnek mondták, hogy a robbanás egy mellékvágányon történt, és a fővonal közlekedését nem tette lehetetlenné.