Gusztáv
-4 °C
1 °C

Földalatti bunkerekben őrzik a szexrabszolgákat

2005.11.27. 08:12
Kelet-európai szexrabszolgák középkori bánásmódjáról ír a The Sunday Telegraph. A lap szerint Macedóniában föld alatti bunkerekben tartanak fogva lányokat. Az albánok ellenőrizte londoni szexpiacon köt ki a kelet-európai lányok többsége.
Kelet-európai szexrabszolgák raboskodnak titkos macedóniai földalatti bunkerekben, középkori állapotok közepette, albán emberkereskedők fogságában - írta a The Sunday Telegraph. A legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lap, amely hetek óta közöl cikkeket a brit szexpiacon eladott kelet-európai kényszerprostituáltak sorsáról, most azt tárta fel, hogy román, bolgár, ukrán és moldovai lányok ezreit csalják albán kerítő bandák Macedóniába, pincéri, gyermekfelvigyázói vagy táncosi állásajánlatokkal.

Tömegesen

Macedóniában a lányokat egyénileg vagy csoportosan adják el szexrabszolgának, és sokat közülük motelek alatti, ablaktalan, világítás és fűtés nélküli pincékben tartanak rabságban, csak annyi időre kiengedve őket, amíg egy-egy ügyfelet kiszolgálnak. A The Sunday Telegraph által látott rendőrségi videofelvételeken több hasonló bunker, illetve padlás látható, ahol a szexrabszolgasorba vetett lányokat csoportosan tartják. A londoni szexpiacot most már szinte kizárólagosan ellenőrző albán bandák által rabszolgasorba kényszerített kelet-európai lányok jelentős része Nagy-Britanniában köt ki - írta a tekintélyes brit lap.

A The Sunday Telegraph az e témában írt előző, november elején közölt feltáró riportját romániai vizsgálatáról írta. Riportere, aki üzletembernek adta ki magát, Bukarest központjában "vásárolt" két román futtatótól néhány perc alatt kétezer euróért egy 19 éves román lányt londoni "munkára". Az árban a megfelelő úti okmányok is benne voltak. Az ezt az esetet ismertető cikk után Tony Blair brit kormányfő a lapnak azt mondta: a kormány jövőre törvényi szigorításokat tervez a Kelet-Európából prostituáltakat Nagy-Britanniába csempésző bandák ellen.

Nemi erőszak

Hivatalos adatok szerint eddig legalább 25 ezer külföldi lányt csempésztek be Nagy-Britanniába és adtak el a virágzó brit szexpiacon; a brit belügyminisztérium évi 2-6 ezerre becsüli az "utánpótlást". Néhány hete súlyos - 11 és 21 év közötti - fegyházra ítéltek Nagy-Britanniában egy háromtagú szerb-litván bandát, amely a Daily Mirror című tömeglap akkori beszámolója szerint szabályos szexrabszolga-árveréseken adott el bordélyoknak és futtatóknak frissen becsempészett kelet-európai lányokat a londoni Gatwick repülőtér kávézójában.

A brit kormány a keresletet is megpróbálja elriasztó intézkedésekkel csökkenteni: a legújabb tervek egyike szerint automatikusan nemi erőszakért ítélnék el azt, aki prostitúcióra kényszerített, embercsempészek által Nagy-Britanniába hurcolt szexrabszolgáktól vásárol szolgáltatást.