Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Mutáns patkányok támadtak Európára

2005.05.23. 20:00
Hét, egymástól függetlenül mutálódott, a mérgekkel szemben rezisztens patkánytörzs fejlődött ki Európában. A német tudósok által azonosított fajták egyedei túlélik a mérgezett táplálék fogyasztását és korlátlanul szaporodnak.

Méreggel szemben rezisztens vándorpatkány tűnt fel Európa több táján. Német tudósoknak sikerült azonosítaniuk az ellenálló képesség kialakulásáért felelős génmutációt. A mutáns génnel rendelkező rágcsálók immúnisakká váltak a csalétekben elhelyezett véralvadás gátló szerrel szemben, amely fajtársaikat belső vérzést okozva pusztítja el.

A braunschweigi szövetségi biológiai kutató intézet (BBA) és a würzburgi egyetem kutatói azonosították a K-vitamin anyagcserében kulcsszerepet játszó gént. A váralvadás szabályozásában a K-vitamin fontos szerepet játszik.

A Nagy-Britanniából, Skóciából, Walesből, Belgiumból, Franciaországból, Dániából és Németországból származó méreggel szemben rezisztens példányok vizsgálatával sikerült kimutatni hét esetben egymástól teljesen függetlenül jött létre mutáns populáció. A dán és a német mutáns egyedek egymással azonosnak bizonyultak, csakúgy mint a francia és a belga populáció egyedei.

A mutáció alaposan megnehezíti a patkányok elszaporodása elleni küzdelmet és az ismeretek birtokában új csali méreganyagot kell majd kifejleszteni.