Tas, Anasztázia
2 °C
7 °C

Azonosította a rendőröket a megerőszakolt nő

2007.05.17. 18:56
Meggyanúsították, őrizetbe vették és beosztásából felfüggesztették azt az öt rendőrt, akik a gyanú szerint megerőszakolták a Hooligans együttes gitárosának barátnőjét. A rendőrök a Rendészeti Biztonsági Szolgálat állományába tartoznak, a parancsnok azonnal fegyelmit indíttatott ellenük. Zsanett negyven rendőr közül ismerte fel támadóit. Az ügyészség pénteken tesz javaslatot arra, hogy helyezzék őket előzetes letartóztatásba.

A nyomozó hatóság pénteken tesz javaslatot arra, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba az erőszakos közösüléssel gyanúsított rendőröket - közölte a Magyar Televízióban Ihász Sándor fővárosi főügyész pénteken. A gyanúsítottak megtalálását a térfigyelő biztonsági kamerák felvételei, valamint okiratok és a rendőrök szolgálati jelentéseinek áttanulmányozása tette lehetővé.

A főügyész hangsúlyozta, hogy a bűncselekményt 72 óra alatt sikerült felderíteni. Morvai Attila az ügyészég szóvivője azzal magyarázt a 72 órás felderítési időt, hogy azt Ihász Sándor Fővárosi Főügyész szerda reggel nyilatkozott a témában az M1 Napkelte című műsorában, ahol a műsorvezető lassúnak mondta a nyomozati munkát. Ihász-Morvai állítása szerint, ehhez a Napkeltés nyilatkozathoz képest értette a 72 órás felderítési időt, nem a feljelentéshez képest ami idestova két hete történt, hisz az öt elkövetőt csütörtük délután már azonosította támadóit a sértett lány.

A két hete megerőszakolt fiatal nő csütörtökön a Budapesti Nyomozó Ügyészségen negyven rendőr közül választotta ki azt az ötöt, akik közúti ellenőrzésre leintették a Múzeum körúton. Az MTV Híradójának értesülése szerint csütörtök este hallgatták ki a Rendészeti Biztonsági Szolgálat állományába tartozó férfiakat.

A rendőröket ötös csoportokban mutatták meg az áldozatnak. Zsanett kiválasztotta azt is, aki - a gyanúsítás szerint - szemérem elleni erőszakot követett el vele szemben.


Az ügyészségről elvezetik a csütörtöki felismertetés után a gyanúsítottakat

Két rendőrt erőszakos közösülés bűntettével és vesztegetéssel, három rendőrt pedig bűnsegédként elkövetett erőszakos közösülés bűntettével gyanúsított meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség.

A gyanúsítottak érdemi vallomást tettek, de nem beismerő vallomást, mondta Morvai Attila a Fővárosi Főügyészség szóvivője a TV2 péntek reggeli műsorában. Ez ismertetése szerint azt jelenti, hogy a bűncselekmény napján volt rendőri intézkedés a lány ellen, s a gyanúsítottak és a sértett találkoztak egymással.

Arra a kérdésre, hogy egyes hírek szerint a meggyanúsított rendőrök azt mondták, a lány ajánlkozott fel nekik, Morvai Attila azt válaszolta: "ez így ebben a formában nem hangzott el".

A megerőszakolt lány ügyvédje, Tuza Péter közölte: több bizonyíték is van arra, hogy a gyanúsítottak elkövették az erőszakot, de ezeket nem kívánta ismertetni. Mint mondta: védencét nagyon megviselték a történtek, főleg, hogy állandóan fel kell idéznie az eseményeket. Mint mondta, csütörtökön az ügyészségen védence kijelentette: nagyon sajnálja azokat a rendőröket, akiknek el kellett jönniük, és semmi közük nincs az ügyhöz.

Felfüggesztések és fegyelmik

Dobozi József dandártábornok, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) parancsnoka megerősítette az MTI-nek a Magyar Televízió híradójának információját. Dobozi József azt is megerősítette, hogy mind az öt rendőr a REBISZ állományába tartozik, és megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy részt vettek a 21 éves lány szexuális bántalmazásában.

A parancsnok az öt rendőrt azonnal felfüggesztette beosztásából, és fegyelmi eljárást kezdeményezett velük szemben. "Mélységesen elítéli a teljes állomány, hogy kollégáink ilyen gyalázatos cselekményt elkövettek" - jelentette ki a tábornok, hozzátéve, az azonosításban a REBISZ bevetési parancsnoksága is részt vett.

videó: juj.hu

A Hooligans gitárosának barátnőjét - azaz közeli barátját - két hete, péntek este erőszakolták meg. Zsanett épp hazafelé tartott amikor megállították. Először megfenyegették, hogy elvehetik a jogosítványát, amiért nincs bekötve a biztonsági öve. Majd mivel a nő nem volt hajlandó kenőpénzt adni, azt mondták, be kell vinni vérvizsgálatra, hogy ellenőrizzék fogyasztott-e tudatmódosító szereket. Beszálltak a rendőrautóba, de csak egy sötét mellékutcáig jutottak, ahol ketten közösülésre kényszerítették.


A kihallgatások késő estig tartottak, a Havaria Press hírügynökség információi szerint az érintettek arra hivatkoztak, hogy a nő maga ajánlkozott fel. Az ügyészség Belgrád rakparti épületéhez nem sokkal nyolc óra után négy rendőrségi mikrobusz érkezett. Fél nyolc előtt mind az öt rendőrt elszállították, bilincsbe verve, rabláncon ültették be őket a kisbuszokba. Négyőjükön egyenruha volt, fejükre kabátot borítottak, az ötödik rendőr civilben volt, fején egy csuklya. Mind az ötöt őrizetbe vették.

Szerdán sikertelen volt az első felismertetés

Ihász Sándor fővárosi főügyész szerdán azt közölte, hogy akkor gyanúsítanak meg az ügyben bárkit is, ha az összes bizonyíték rendelkezésre áll, de ehhez a sértett állítása kevés. Mint mondta, kollégái olyan nyomozati cselekményeket végeznek, amiből az elkövetők személye úgy azonosítható, hogy a sértettnek őket bemutathassák, felismertethessék, és minden olyan tárgyi bizonyítási eszközt lefoglaltak, amely később akár szakértői vizsgálat tárgya lehet.


A 21 éves lány szerdán senkit nem azonosított támadójaként az előtte felvonultatott több ember közül, akik elkövethették sérelmére a bűncselekményt. Az indifferens embereket leszámítva nyolc olyan rendőrt is megmutattak a sértettnek, akik a bűncselekmény idején szolgálatban voltak. A felismertetés során a sértett senkit nem jelölt meg támadójaként.

Az azonosításokat csütörtökön tovább folytatták, az ügyészségi nyomozók elsősorban személyes és nem fénykép alapján történő felismertetéseket végeztek.

Felmerült korábban az is, hogy álrendőrök erőszakoskodhattak a 21 éves lánnyal, mivel a rendőrség szerint egyetlen szolgálati helyről sem volt öt rendőr egyszerre szolgálatban. Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a távirati irodának arra a kérdésére nem kívánt reagálni, hogy aznap hányan voltak szolgálatban, tehát hány ember közül kell a sértettnek felismernie támadóit.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium az MTI-hez csütörtök este eljuttatott közleményében a miniszter hangsúlyozta: "elfogadhatatlan és tűrhetetlen minden olyan, hivatalos személy által elkövetett visszaélés és bűncselekmény, amely megingatja a polgárok rendvédelmi szervekbe vetett bizalmát, azt a hitet, hogy baj esetén számíthatnak a rendőrök és más rendvédelmi dolgozók segítségére".

Alapvető követelmény, hogy amennyiben bármilyen okból rendőri intézkedésre kerül sor, az jogszerűen, törvényesen és kulturáltan történjék. Ezt a követelményrendszert, hitet és bizalmat törték meg a bűncselekményt elkövető rendőrök, olvasható a dokumentumban. A miniszter szerint az ilyen embertelen bűncselekmény elkövetéséért mindenki másnál súlyosabb erkölcsi és jogi felelősség terheli azt, aki a köztársaság szolgálatában áll.

Petrétei József arra kéri az utcán szolgálatot teljesítő rendőröket, hogy magatartásukkal, intézkedéseik végrehajtásának módjával járuljanak hozzá a rendőrség öt társuk által megtépázott becsületének helyreállításához.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivője szerdán közleményben ítélte el a történteket és közölte: a rendőrség "minden eszközzel segíti az ügyészség nyomozati munkáját, még akkor is, ha esetlegesen nem álrendőrök a gyanúsítottak". Pénteken tíz órakor sajtótájékoztatót tart az ügyről a rendőrség, mondta az Indexnek Garamvölgyi csütörtök este.