Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Álmában tarolt Rétságon a kamionsofőr?

2001.11.28. 12:14
A megengedett sebesség több mint duplájával haladt a kamion a balesetet megelőző pillanatokban. Lehetséges, hogy aludt a baleset pillanatában a tragédiát okozó kamion vezetője.
Előrehajolt testtartásban látta a lengyel kamion vezetőjét a baleset pillanatában a rendőrség által felkutatott újabb szemtanú - mondta el az Indexnek Kaszás Ottó, a Nógrád Megyei Rendőrfőkapitányság szóvivője. A hölgyet a kamion által megpördített Trabant sodorta el, amelynek következtében könnyebb sérüléseket szenvedett.

A hölgy állítását alátámaszthatja, hogy a kamion vezetője az újabb kihallgatások során is azt állította: nem emlékszik arra, hogyan került elé a Trabant. Ugyanakkor a sofőr nem állította, hogy elaludt volna. A tachográf (a menet- és állásidőt rögzítő berendezés) részletes elemzése még folyik, így egyelőre nem tudni, hogy a sofőr betartotta-e a kötelezően előírt pihenőidőt.

A gyorshajtás ténye egyértelmű már az elsődleges szakértői vizsgálatok után is: a megengedett 40 km/óra helyett mintegy 84 km/óra sebességgel haladt a kamion, amikor a Trabantba csapódott - tette hozzá Kaszás Ottó. A kamion vezetője azonban azt állítja, ennél jóval alacsonyabb sebességgel haladt.

A november 20-i rétsági rétségi balesetnek öt halálos áldozata volt, és többen súlyosan megsérültek. A kamion először egy szabályosan közlekedő Trabantba rohant bele, majd az út túloldalán a megállóban álló távolsági busznak ütközött Rétság központjában. A kamion vezetőjét azonnal letartóztatta a rendőrség.