Gusztáv
-4 °C
1 °C

Bíróságon bizonyíthatja Jézus létét egy olasz pap

2006.01.27. 12:45
Valós bizonyítékokkal kell igazolnia a bíróság előtt egy olasz papnak, hogy Jézus élt. Righi atyát ateistává lett papi szemináriumi osztálytársa perelte be.

Bíróságon kell bizonyítania egy olasz papnak, hogy Jézus valóban élt, írja a BBC. Righi atyát egy volt papi szemináriumi osztálytársa, a kiugrott és megrögzött ateistává lett Luigi Cascioli perelte be.

A 76 éves ateista azt sérelmezi, hogy Righi atya nagy nyilvánosság előtt irásban bírálta, amiért kétségbe vonta a kereszténység alapvetéseit.

"Panaszommal nem akarom elvitatni a keresztények vallásgyakorlási jogát" - jelentette ki ításos közleményében Cascioli. Reméli viszont, hogy a per eredményeit a jövőben a Katolikus Egyház ellen használhatja, "ami profitál a kitalált események történelmi tényként való bemutatásából". Véleménye szerint Jézus létét csak anekdotális bizonyítékok igazolják, tények nem, írja a BBC.

Cascioli a "Krisztus-mese" című művében hosszasan bírálja az egyház általa vélt történelemhamisításait. Righi atya templomi hírlevelében támadta a könyvben foglaltakat és Casciolit.

Righi atyát ugyan Viterbo városka tényszerű bizonyításra kötelezte, ő mással próbálkozik. Szerinte Jézus létét kellően bizonyítja az, hogy milliók hisznek benne. "Csak mert Cascioli nem látja a delelő napot, nem perelhet be, mert én meg látom" - érvelt az egyház történelmében már bevált példázatos formában a BBC-nek.