Western-lovasok fogták be a kóbor szürkemarhákat

2008.08.01. 17:02
Egy hétfős baráti társaság fogta be a másfél éve kóborló gulyát. Az állatok többmilliós kárt okoztak.

Sikerült befogni, és istállóba terelni azt a szabadon élő szürkemarha gulyát, ami két éve kóborol, és már több millió forint kárt okozott a mezőgazdászoknak. A közel ötven állatot órákon keresztül kergette a Principális-völgyben egy hét főből álló baráti társaság, akik az ország különböző pontjáról érkeztek, és nagy szerelmesei a western-lovaglásnak.

Az állatokat pár nappal ezelőtt még a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakembereinek segítségével, "szoktató-becsalogató" módszerrel tervezték befogni. Mobil karám segítségével istállóba terelték volna őket, hogy elvégezhessék a szükséges állategészségügyi vizsgálatokat, mielőtt visszakerülhetnek a megszokott - de már villanypásztorral őrzött - legelőre.

Nézegessen szürkemarha-rodeót!

Kacorlak környékén egy mintegy 15 hektáros területen már el is készült a karám, de az akció csúszott, mert a villanypásztorhoz szükséges légkábel kiépítését az áramszolgáltató elutasította, a földalatti vezeték kiépítéséhez pedig a közlekedési hatóság engedélyére is szükség volt, amire több hetet kellett volna várni. Ebben a helyzetben érkezett a western-lovasok segítsége.

A harminc egyedből álló gulya mintegy másfél évvel ezelőtt szabadult ki Kacorlak környékén a karámból. Az őrizetlenül hagyott szürkemarhák azóta több millió forintnyi kárt okoztak. A környékbeli veteményesekben, szántóföldeken lelegelték a terményt, letaposták a növényzetet, károsították a vadászterületeket. A folyóvíz mentén a gulya létszáma időközben 50 egyedre szaporodott, némelyik szürkemarha súlya már eléri a több mázsát. A kálócfai szürkemarhákból álló gulya pár napja Zala megyében, a Principális-csatorna mentén bóklászott: az állatok két főúton is áthaladtak, majd Alsórajk határában bukkantak fel, ahol letarolták a kukoricaföld egy részét.

Az állatokat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is befogadná, és magánszemélyek is vevők lennének a gulyára, de a hiányzó állategészségügyi vizsgálatok miatt a szürkemarhák nem adhatók el - jelentette ki pár napja Gál István, Zalaszentbalázsi körjegyzője, amikor a marhák még szabadon kóboroltak. Az állatok fele "papíron nem is létezik", mert nincs meg a szükséges egyéni azonosító számuk - tette hozzá.

Kardeván Attila megyei főállatorvos korábban kijelentette: az állategészségügyi állomás egy éve nem tudja elvégezni a szükséges vizsgálatokat, és az előírt "borjúbejelentés" sem történt meg, ezért forgalomkorlátozás alá helyezték az állományt. Az időközben karámba terelt állatokon viszont most lehetőség nyílik az eladásukhoz szükséges állategészségügyi vizsgálatok elvégzésére és a borjak bejegyzésére.

A hatósági állatorvosok szabálytalan állattartás miatt a gulya tulajdonosára százezer forintos nagyságrendű bírságot szabtak ki. Hasonló esetekben egyébként harmincezer forinttól másfél millió forintig terjedhet a büntetés.

  • Tippek
  • Árfolyam